Vildbinas situation är blek och Göteborg är inte en stad optimerad för de vingbeklädda trädgårdsmästarna. Men det finns de som kämpar för deras överlevnad. Foto: Carina Sundqvist/Privat

De skapar ett mer vildvuxet Göteborg

Vildbinas situation är allvarlig och Göteborg är inte en stad optimerad för de vingbeklädda trädgårdsmästarna. Men det finns de som kämpar för deras överlevnad, bland annat genom att skapa blomstrande ängar.

  • Publicerad 11:55, 15 jul 2020

Vilbinas ställning är livsviktig för människors livsmedelsproduktion, men kortklippta gräsmattor och bostadsbrist för insekterna hotar deras överlevnad. En tredjedel av Sveriges 270 vilda biarter finns idag med på den nationella rödlistan på hotade arter. Men det finns de som vill vända på utvecklingen och göra vad de kan för att skapa ett insektsvänligare Göteborg.

– Bina kom i mina tankar på grund av att jag träffade en tjej som var väldigt engagerad inom miljöfrågor. Hon var gnistan som gjorde att det gick upp för mig att det måste gå att jobba på ett annat sätt, säger Arne Andersson, trädgårdsmästare på Bostadsbolaget.

Kampen för vildbina i Göteborg fortsätter

Förslaget: Byt ut snaggade gräsmattor till vilda ängar

Han presenterade sin idé för cheferna: låt de prydligt kortklippta gräsmattorna bli vilda, blomstrande ängar.

– De var positiva så fort de förstod tanken bakom. Det handlar mest om utbildning, har du en tanke som är vettig och genomförbar så går det. Det gäller bara att våga säger Arne Andersson.

Birgitta Natanaelsson, arbetsterapeut och handledare på stiftelsen Bräcke diakoni arbetsintegrerade verksamhet, gick i andra hörnet av staden i samma tankar som Arne.

– Jag och min kollega Kia Graaf fick ansvaret för parken på området och bestämde oss tidigt för att vi skulle jobba med biologisk mångfald i trädgården, säger Birgitta Natanaelsson.

De visste lite om hur det var fatt med vildbina, men bestämde sig för att gå på en föreläsning på Botaniskas vänner för att lära sig mer.

– Efter det tittade man runt mer och letade efter bina. Man blev mer medveten om sin omgivning, säger hon.

Använder historiskt redskap

Birgitta, likt Arne, bestämde sig för att lära sig använda en lie, det historiska verktyget för att skapa ängar.

– Det är mycket teknik bakom att slå med lie! Men det är häftigt att använda verktyg som människor använt så långt bak i tiden och som ändå funkar så bra. Det är som att gå tillbaka i historien, säger Birgitta Natanaelsson.

– Lien är ju ett effektivt redskap för att få levande ängar. Skulle du slå med en trimmer så sliter du sönder ängen, säger Arne Andersson.

Idag har de båda påbörjat ängar på sina arbetsplatser. Men ett vildvuxet område kan få de som är vana vid prydliga gräsmattor att höja på ögonbrynen.

Birgitta Natanaelsson slår med lie för att skapa en äng. Foto: Privat

Arne Andersson kämpar för att få fler blommande ängar i anslutning till bostadsområden. Foto: Carina Sundqvist

– Människor kan tycka att det ser vildvuxet och ovårdat ut, men då är jag snabb med att berätta varför jag gör det. Då gillar de allra flesta att man skapar ängar, säger Arne Andersson.

Birgitta Natanaelsson valde att besvara de höjda ögonbrynen med en skylt som förklarar att det vildvuxna gräset är till för den biologiska mångfalden. 

Både Birgitta och Arne vill fortsätta kämpa för vilbinas överlevnad och hoppas att fler får upp intresset att göra Göteorg mer bivänligt.

– Jag cyklar mycket och ser att kommunen skulle kunna skapa fler ängar. Man behöver inte alla dessa kortklippta gräsmattor. Jag hoppas att fler får upp intresset och gör det själv i sina trädgårdar, säger Birgitta Natanaelsson.

– Det blir så vackert med ängar också får man fler fjärilar och bin. Det här är långt ifrån den sista ängen jag skapar. För guds skull, det är ju skitkul det här, säger Arne Andersson.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40