De spår en framtid av distansarbete

I byggföretaget Peab:s nästa flerbostadshus kommer de framtida lägenhetsinnehavarna ha ett alternativ om de jobbar hemma. "Tror vi är först att erbjuda det i Göteborg" säger Johan Brandström, projektledare på Peab Bostad.

  • Publicerad 12:00, 22 maj 2021

Att jobba hemma under hela eller delar av arbetsveckan tror många kommer att bli vanligare – även efter pandemin. När nu Peab planerar sitt nästa flerbostadshus på Celsiusgatan i Eriksberg ämnar de avsätta en yta för en gemensam kontorslokal.

Det öppna kontorslandskapet ska de boende kunna utnyttja när de jobbar hemma, men inte vill, eller kan, vara inom hemmets fyra väggar.

– Vad vi känner till finns det i dagsläget ingen motsvarighet till detta i närheten. Kontorshotell och liknande finns exempelvis i centrum men en coworking-lokal exklusivt för boende i samma hus – det tror jag vi är först att erbjuda i Göteborg och något som boende kommer uppskatta oerhört, säger Johan Brandström, projektledare på Peab Bostad, i ett pressmeddelande.

Inflytt 2024

Kontorslokalen ska tillhöra bostadsrättsföreningen och planeras på en yta om 50 kvadratmeter på markplan. Tanken är att lokalen ska kunna delas upp med skjutdörrar för att skapa olika typer av arbetsplatser. Hemmaarbetarna ska även kunna fika tillsammans i och med att ett fullrustat kök finns inritat i planerna.

– En bra arbetsplats går såklart att ordna i det egna hemmet med ganska enkla medel. Men det kräver sin yta och en alternativ arbetsplats som denna i huset, bara några våningar bort, tar distansarbetet till en annan nivå, säger Birgitte Mordt, Semrén & Månson Arkitekter, som jobbat med projektet.

Peab:s nya bostadshus ska bli 23 våningar högt med inflytt 2024.

Vi är GBG