Foto: Privat

De städade skiten ur Sisjön

Sisjöns badplats fick sig en rejäl vårstädning i helgen då gymnastikföreningen Gymmix i Väst tillsammans med ett hundratal andra föreningar i landet gick ut för att städa Sverige.

  • Publicerad 11:40, 5 jun 2019

En ny nationell städkampanj har lanserats där hundratals idrottsföreningar ska bekämpa nedskräpningen runt om i landet. I Göteborg har gymnastikföreningen Gymmix i Väst engagerat sig och förra helgen tog de sig an badplatsen vid Sisjön.

– Det var förvånansvärt lite skräp faktiskt, vi hittade mest fimpar och snus. Vi hade nog förväntat oss mer, säger Olivia Särnblom, dansinstruktör på Gymmix i Väst.

Den nya satsningen heter Klara, färdiga, städa! och har initierats av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. Städningen finansieras av ICA Stiftelsen och bygger på försäljning av ICA:s miljökasse. Själva städningen utförs av idrottsungdomar och målsättningen är städning med 2 000 ungdomar från olika idrottsföreningar runtom i landet med start 1 juni.

Gymmix i Väst hoppade på initiativet för att finansiera en resa till Japan där de ska besöka en gymnastikförening de samarbetar med.

– Vi letade efter ett sätt att tjäna pengar till vår resa och det här kändes som ett bra alternativ till att sälja massa saker, säger Olivia.

Och en resa blir det. I slutet av oktober reser de till Japan där de även kommer uppträda på gymnastikfestivalen i Osaka.

– Vi har varit där tre tillfällen tidigare så det ska bli väldigt roligt, avslutar Olivia.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57