Foto: Privat

De städade skiten ur Sisjön

Sisjöns badplats fick sig en rejäl vårstädning i helgen då gymnastikföreningen Gymmix i Väst tillsammans med ett hundratal andra föreningar i landet gick ut för att städa Sverige.

  • Publicerad 11:40, 5 jun 2019

En ny nationell städkampanj har lanserats där hundratals idrottsföreningar ska bekämpa nedskräpningen runt om i landet. I Göteborg har gymnastikföreningen Gymmix i Väst engagerat sig och förra helgen tog de sig an badplatsen vid Sisjön.

– Det var förvånansvärt lite skräp faktiskt, vi hittade mest fimpar och snus. Vi hade nog förväntat oss mer, säger Olivia Särnblom, dansinstruktör på Gymmix i Väst.

Den nya satsningen heter Klara, färdiga, städa! och har initierats av idrottsrörelsens miljöorganisation Städa Sverige. Städningen finansieras av ICA Stiftelsen och bygger på försäljning av ICA:s miljökasse. Själva städningen utförs av idrottsungdomar och målsättningen är städning med 2 000 ungdomar från olika idrottsföreningar runtom i landet med start 1 juni.

Gymmix i Väst hoppade på initiativet för att finansiera en resa till Japan där de ska besöka en gymnastikförening de samarbetar med.

– Vi letade efter ett sätt att tjäna pengar till vår resa och det här kändes som ett bra alternativ till att sälja massa saker, säger Olivia.

Och en resa blir det. I slutet av oktober reser de till Japan där de även kommer uppträda på gymnastikfestivalen i Osaka.

– Vi har varit där tre tillfällen tidigare så det ska bli väldigt roligt, avslutar Olivia.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11