De står redo för kärleksstorm på speciella datumet

Trots att den 22 februari 2022 erbjuder en estetiskt tilltalande sifferkombination att rista in i en guldring, är det få göteborgare som kommer att växla ringar på tisdag. Flest vigslar lär ta plats i Kärra kyrka, där Backa pastorat just denna dag erbjuder drop-in-vigsel.

  • Publicerad 06:00, 20 feb 2022

Vi började med drop-in-vigslar förra året och min erfarenhet är att det blir en väldigt högtidlig och intim stund.

Vissa har väntat sedan pandemin startade på att få säga ja till varandra. Andra vill passa på att gifta sig relativt spontant i närvaro av ett lite mindre sällskap. På grund av pandemin och dess tidigare restriktioner – eller för att man inte vill "göra en stor grej av det".

– Ja, för en del par handlar det kanske om att man har varit tillsammans i 20 år och tänker att: "Nu är det dags!". Vi har också par som vill gifta sig i den kyrka som känns betydelsefull för dem och därför passar på när vi arrangerar drop-in-vigsel i just den kyrkan, säger Helena Fingarsen Nohle, präst i Backa pastorat.

"Nyfikna frågor"

Beroende på vilket datumformat man använder så blir den 22 februari 2022 ett palindrom – ett ord eller tal som läses på samma sätt framlänges som baklänges. Det hade Backa pastorat i åtanke när de bokade in datumet för årets första drop-in vigsel och dop.

– Ja, för vissa är det ju lite roligt med att gifta sig på ett speciellt datum. Vi har haft en del som ringt in med nyfikna frågor, så vi räknar med att några kärlekspar kommer att besöka oss på tisdag för att gifta sig, berättar Helena Fingarsen Nohle.

För prästen Angelica Andersson blir det första gången hon kommer att viga par under en drop-in-vigsel.

– Det känns festligt och roligt att vara med om. Vi vet inte alls hur många som kommer, men det är lite det som är tjusningen med det hela.

Till låns. Dopkläder finns till utlåning för de som väljer att spontant döpa sina barn i Kärra kyrka. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Redo. Prästerna Helena Fingarsen Nohle och Angelica Andersson står redo att viga paren och genomföra dop på tisdag. "Det är spännande för att man vet inte hur många som dyker upp, men det är det som är tjusningen med drop-in" säger Angelica Andersson. Foto: Lovisa Hansson

Fler drop-in-tillfällen i år:

• 22/2 i Kärra kyrka, klockan 15-18.

• 12/3 i Glöstorpskyrkan.

• 4/6 i Säve kyrka.

• 27/8 i Tuve kyrka.

• 3/12 i Backa kyrka.

Bra att veta

Vid vigsel: Innan drop-in vigsel behöver ni ansöka om hindersprövning, detta görs via Skatteverket och på dagen behöver ni ha med giltig hindersprövning, vigselintyg, legitimation och ringar.

Vid dop: Samtycke och legitimation från samtliga vårdnadshavare behövs, möjlighet att låna dopklänning i kyrkan finns. 

Källa: Backa pastorat

Visa merVisa mindre

Hur går en drop-in-vigsel till?

– Man kommer hit och har ett litet kort, förberedande samtal där vi bland annat pratar om det finns några speciella önskemål. Sedan har vi en lista på psalmer man kan välja mellan. Dock är det är viktigt att påpeka att paren måste ha ansökt om hindersprövning hos Skatteverket innan, annars kan vi inte viga dem, förklarar Helena Fingarsen Nohle.

Så går du i giftastankar kan det bli svårt att hinna med redan till tisdag. Men då finns det andra datum att satsa på (se faktaruta).

– Vi började med drop-in-vigslar förra året och min erfarenhet är att det blir en väldigt högtidlig och intim stund, trots att ceremonin är lite mer avskalade än vanligt. Vi smyckar kyrkan med blommor och gör det fint, säger Helena Fingarsen Nohle.

Borgerliga vigslar bokade

En rundringning till några av stadens pastorat visar att det kommer att vara få göteborgare som gifter sig på tisdag – trots det speciella datumet. Varken Lundby församling, Nylöse pastorat, Torslanda-Björlanda församling, Örgryte pastorat eller Carl Johans pastorat har några bokade vigslar den dagen.

Dock är en handfull borgerliga vigslar planerade, meddelar Stadsledningskontoret.

Vi är GBG