REDO. Svenska Livräddningssällskapet Göteborg välkomnar skolorna till simhallarna och deras simundervisning. Foto: Demianovich Vadim/Mostphoto

De står redo när Simlyftet försvinner

Vid årsskiftet är det slut med gratis simundervisning i skolorna. Hur simkunnigheten ska säkras är fortfarande oklart. Men Svenska Livräddningssällskapet Göteborg står redo. ”Vi koncentrerar oss på de som behöver”, säger verksamhetschefen.

  • Publicerad 07:58, 5 dec 2019

Tina Heiker Hult, verksamhetschef, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg. Foto: SLS

Simlyftet infördes under 2017 med syfte att öka simkunnigheten och ge alla barn i Göteborg samma förutsättningar för att lära sig simma. Från och med första januari upphör den fria simundervisningen i skolorna.  

Samtidigt råder det osäkerhet bland skolorna om hur de i fortsättningen ska säkra att kraven på simkunnighet nås.

Men på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg är man beredd på att lära elever simma – igen.

– Vi har haft skolsim under många, många år men när Simlyftet kom tappade vi tusentals elever och fick vi stänga ner den verksamheten, säger Tina Heiker Hult, verksamhetschef, Svenska Livräddningssällskapet Göteborg.

Gratis simundervisning via skolan i höst

Orsaken till att Simlyftet försvinner är att det inte finns pengar till fri simundervisningen i Alliansen nya budget.

Men genom att koncentrera sig på de elever som inte kan simma – som innan Simlyftet - blir det billigare menar Tina Heiker Hult.

– Simlyftet vänder sig till alla skolelever vare sig man är simkunnig eller inte. Vi kan göra det billigare för vi koncentrerar oss på de som behöver, säger hon och fortsätter:

– De största kunder hos oss har varit skolor i de utsatta delarna av staden där har vi gjort en bra överenskommelse med skolorna. Det kostar men vi är en ideell föreningen utan vinstintresse.  

Göteborg Direkt har varit i kontakt med både grundskoleförvaltningen och enskilda skolor som i nuläget inte vet hur simundervisningen i skolan kommer att gå till i fortsättningen.

Enligt förvaltningen ser de just nu över olika lösningar som att handla upp undervisningen externt.

Tycker du att barn och föräldrar bör vara oroliga när Simlyftet försvinner?

– Kan vi få skolorna att komma tillbaka till oss i simhallarna så finns vi på plats att ta hand om de elever som inte kan simma. Vi är en förening och det finns säkert fler som kan hjälpa till, säger Tina Heiker Hult.

Simskolan räddad för alla göteborgsbarn

Skolverket om simning:

Simförmåga ingår i kunskapskraven för årskurs 6 och 9 och därför förväntas skolan ge simundervisning.

För att få godkänt betyg i idrott och hälsa i årskurs 6, alltså minst betyget E, ska en elev:

kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg och resten på valfritt simsätt kunna hantera nödsituationer vid vatten med hjälpredskap under olika årstider.

Samma krav gäller för godkänt betyg i årskurs 9, men eleven ska dessutom kunna hantera nödsituationer vid vattnet med hjälp av alternativa hjälpmedel under olika årstider.

Undervisningen börjar redan i årskurs 1–3. Eleverna ska då utveckla sin vattenvana genom att göra övningar och leka i vatten. De ska träna på att flyta och balansera, samt att simma i mag-och ryggläge. I årskurserna 4–6 ligger betoningen mer på att utveckla simförmågan. Efter att eleverna fått möjlighet att utveckla grundläggande vattenvana och simkunnighet, övergår undervisningen i årskurserna 7–9 till att handla om olika simsätt i mag-och ryggläge. Med det menas till exempel crawl, bröst-och fjärilssim samt ryggsim.

Källa: Skolverket

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57