De startade tidlös verksamhet i Hovås

Vid 24-års ålder startade de ett kickstarter-projekt för att skapa sitt eget klockmärke. I dag har de sålt klockor till över 70 olika länder och erbjuder produkter som utmanar klockmarknadens största namn.

  • Publicerad 12:45, 29 okt 2018

Det är nog många barndomsvänner som haft högt flygande planer på att bli rockstjärnor och starta ett band i föräldrarnas garage.

Alexander Bendz och Johan Holsner från Hovås gick en annan väg. Deras dröm var ett eget klockmärke – och de lyckades.

– Det är en bra liknelse, Tusenö är vårt garageband, säger Alexander Bendz.

Alexander och Johan är uppväxta i Hovås och har känt varandra ända sedan högstadiet och de har länge känt att de velat starta något tillsammans. År 2014 dök idén om att skapa ett eget klockmärke upp. De startade ett så kallat kickstarter-projekt för att kunna lösa finansiering men också för att se om det fanns fler som trodde på deras idé.

– Vi sökte 290 000 kronor genom kickstarter-projektet, där den som ville fick förhandsköpa klockor. Det slutade med att vi fick in 700 000 kronor, säger Johan Holsner och Alexander fortsätter:

– Där växte ju tron på att starta det här varumärket otroligt mycket. Från början hade vi bara cirka 3 000 kronor i marknadsbudget som vi la på Facebook-annonser och att då helt plötsligt dra in 700 000 är ju otroligt. Vi var ju bara två studenter som levde på CSN när vi började.

Deras uppväxt vid Västkusten präglar deras klockor på olika sätt, namnet Tusenö har en stark koppling till Västkusten och alla öar som finns utefter den.

– Vi velade fram och tillbaka mellan olika namn som vi inte var helt nöjda med. Men när vi hittade en gammal kartbok med sjökort där man refererade till Västkusten som kusten med de tusen öarna så kände vi att det satt – Tusenö, säger Alexander.

I dag står deras bolag och varumärke på egna ben men resan hit har bestått av hårt arbete många sena kvällar.

– Det har tagit och tar väldigt mycket tid så vi har fått umgås väldigt mycket med varandra, säger Johan.

– Det var först i somras som vi valde att lägga ut packningen av klockorna på någon annan. Innan har vi gjort allt det själv, säger Alexander

I dagsläget har de sålt sina klockor till över 70 länder och deras senaste modell Black Water är en limiterad utgåva av endast 300 exemplar och kommer att tillverkas till förmån för Svenska Sjöräddningssällskapet där en del av vinsten kommer bidra till SSRS fortsatt arbete på svenska hav och sjöar.

– Det känns bra att kunna göra det och vi har ju växt upp med Sjöräddningssällskapet nära oss i Hovås, säger Johan.

Än så länge är det bara Johan och Alexander som utgör Tusenö och de har inga planer i nuläget på att släppa in någon annan.

– Vi vill inte att någon med en annan vision kommer in. Det får hellre går lite långsamt så länge vi själva får bestämma till 100 procent över bolaget, avslutar Johan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG