De startar bokmässa på Hisingen

Första gången författarna Carina Blid och Nena Olin träffade varandra kläckte de idéen om Torslandas alldeles egna bokmässa. Bara några månader senare har de rott arrangemanget i hamn.

  • Publicerad 18:00, 28 aug 2021

Reaktionerna har varit odelat positiva från författarna.

Arrangerar själva. "Vi båda sökte en mötesplats, utöver den etablerade bokmässan, där vi författare som inte är lika välkända kan få synas" säger Carina Blid. Foto: Lovisa Hansson

Respons. "Reaktionerna har varit odelat positiva från författarna" säger Nena Olin. Foto: Lovisa Hansson

I maj gavs Carina Blids debutroman ut. I samband med det träffades hon och Nena Olin för första gången.

– Jag såg att Carina hade skrivit om sin bok i en av de lokala Facebookgrupperna. Vi kände inte varandra men jag ville gärna träffa andra i Torslanda som skriver. Vi möttes på en fika och började prata, säger Nena Olin.

– Vi fann snabbt att vi båda sökte en mötesplats, utöver den etablerade bokmässan, där vi författare som inte är lika välkända kan få synas. På den vägen var det, fyller Carina Blid i.

Och vännerna har jobbat snabbt. Nästa helg kan litteraturälskare av alla typer av genrer komma till Kulturhuset Vingen för att bläddra i böcker, lyssna på föredrag och delta i en frågesport.

– Vi har haft ett högre tryck från författare som vill vara med, än vad vi klarar av. Det är väldigt roligt, säger Carina Blid.

Lockar lokala författare

Totalt är det några förlag och ett 30-tal författare som kommer att delta, varav en tredjedel är lokala författare med bas i Torslanda.

– Reaktionerna har varit odelat positiva från författarna, säger Nena Olin.

– Efter det här året med alla restriktioner finns det en verklig längtan att få vara med på sådana här arrangemang, säger Carina Blid.

Förutom driftigheten att ro hem ett stort arrangemang tillsammans finns det fler likheter mellan Björlandaförfattarna. Båda har de senaste året av olika anledningar kunnat ägna allt mer tid åt sina böcker.

– Efter att ha jobbat på myndighet under mitt yrkesliv fick jag möjlighet att sluta för ett år sedan för att kunna ägna mig åt skrivandet. Förutom min debutroman så finns två humoristiska böcker utgivna och fler är på gång, berättar Carina Blid.

Har startat bokförlag

Till vardags jobbar Nena Olin i skolans värld. Men de senaste åren har hon utvecklat en doftöverkänslighet som gör att det har varit svårt att vistas på arbetsplatsen.

– Jag har skrivit sedan jag var tonåring och har gett ut en roman och en barnbok. Just nu ligger manus till en nutidsroman klar och jag hoppas snart kunna ägna mer av min tid till det bokförlag som jag startat.

På grund av att det finns flera med doftöverkänslighet som kommer att medverka på bokmässan i Torslanda uppmanar arrangörerna att besökarna skippar parfymen.

Torslanda bokmässa

• Arrangeras för första gången lördag 4 september på kulturhuset Vingen i Torslanda.

• En chans att träffa ett 30-tal författare som kommer från Torslanda men även flera som är verksamma i andra städer. Vid författarna presenterar sina verk vid bokbord samt genom korta föredrag på bokmässans scen. Under dagen sker också en frågesport där fina priser utlovas.

• Aktiviteterna pågår mellan klockan 10-16 och det är fri entré.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39