De startar regelbundet motionslopp

Att gå eller springa snabbt spelar mindre roll, det viktiga är att röra sig och få in rutinen att göra det. Det är tanken bakom motionsloppet parkrun som startade 2004 i London. Nu har konceptet dykt upp i Billdalsparken.

  • Publicerad 09:50, 2 okt 2021

Billdalsbon Steve Jörgensen Cooke är en van löpare och har deltagit i flera parkrun-lopp när han har varit på besök i England, där han har sina rötter.

– Jag tycker att det är ett väldigt fint arrangemang, det är ett icke-vinstdrivande organisation som ligger bakom och det är gratis att delta. Tanken är att verkligen skapa en gemenskap för närboende och att göra motion till en vana – oavsett ålder eller fysisk kapacitet, berättar han.

Parkrun-konceptet har spridit sig och varje lördag anordnas nu ett fem kilometer långt lopp i hundratals parker runt om i världen.

Finns i Skatås

Första parkrun i Göteborg startades i Skatås, där Steve Jörgensen Cooke vid flera tillfällen har varit volontär. Tillsammans med flera andra entusiaster var han redo att ta loppet till Billdalsparken redan förra året.

– Ja, det första loppet skulle ha ägt rum våren 2020, men fick skjutas upp av naturliga skäl. Nu är vi i glada att äntligen kunna komma igång.

Koll på utvecklingen

Förra helgen, 25 september, var det dags för Billdalsparkens första parkrun. Banan är uppmätt professionellt och genom en personlig streckkod så får varje löpare information om sin tid efter avslutat lopp. Vill man få koll på sin egen utveckling så har man alltså goda möjligheter. Samtidigt blir det inte fokus på att det ska vara en tävling löpare emellan.

– Vi kommer att finnas på plats varje lördag klockan halv tio på morgonen, såvida vädret inte är extremt dåligt. Vi hoppas att fler och fler upptäcker parkrun, säger Steve Jörgensen Cooke

Så funkar det

• Första gången du deltar i ett parkrun så måste du registrera dig. Efter det kan du delta i vilket parkrun-lopp som helst världen över.

• Genom att registrera sig får man en personlig streckkod. Med den registreras sedan löptiden och resultatet lassad upp på parkrun:s hemsida.

• Har du inte möjlighet att själv gå eller springa i nuläget söker arrangörerna fler volontärer som har möjlighet att hjälpa till.

Källa: Billdalsparken parkrun

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG