De stöttar utsatta kvinnor - på 60 olika språk

De hjälper våldsutsatta kvinnor med utländsk härkomst på 60 olika språk. Nu den 8 maj kommer de till Frölunda torg för att föreläsa och upplysa om sitt arbete och kvinnorna som de stöttar varje dag.

  • Publicerad 06:30, 6 maj 2018

Det finns många invandrarkvinnor i Göteborg och Sverige som i dag lever i en våldsrelation där hon är totalt beroende av mannen för att få stanna i Sverige.

– Många tänker att det är väl bara att lämna honom men vi vet att det inte är så lätt, säger Amal Ahlin, informatörssamordnare på Terrafem.

Det finns många olika skäl, bland annat kultur, som gör att det inte är säkert för dem att återvända till sitt hemland efter en skilsmässa. Om en skilsmässa skulle ske kan kvinnan som haft tidsbegränsat uppehållstillstånd riskera att utvisas.

– De flesta kvinnor som vi pratar med har kommit till Sverige för kärleken. Men vi vet också att det finns män som satt i system att lova kvinnor en relation i Sverige. De kan alltid hota med att skilja sig och då kan kvinnan tvingas tillbaka till sitt hemland, säger Elnaz Zare, verksamhetsledare och jurist.

Terrafem ger stöd och vägledning till kvinnorna som ringer till dem och de har den unika kompetensen att kunna erbjuda stödsamtal på 60 olika språk.

– Det är väldigt vanligt att många av kvinnorna som vi pratar med ramlat mellan stolarna hos socialtjänsten pågrund av svårigheten att göra sig förstådd, säger Sahar Armandi, kommunikatör.

I dag samarbetar Terrafem Göteborg bland annat med Angereds stadsdelsnämnd och organisationen Män för jämställdhet men de söker fler samarbetspartners. På tisdag den 8 maj föreläser i ABF:s lokaler vid Frölunda torg om sitt arbete och alla är välkomna.

– När vi berättar om vårt arbete och situationerna som många kvinnor är i blir ofta folk förvånade och arga. Det kommer närvara en del politiker den åttonde och det ska bli intressant att höra hur mycket de vet om vårt arbete, avslutar Amal.

Om du hjälp

Terrafems juristjour kan ge stödsökande gratis rådgivning och förbereda dig inför mötet med rättsväsende och stöttar henne under rättsprosesser. Telefon rikstäckande: 020-52 10 10. Telefon Göteborg: 070-944 02 47.

Man kan även möta Terrafem personligen men då måste ett möte bokas via telefon, 070-944 02 47, eller mejl, jourgoteborg@terrafem.org.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG