Kållered kyrkogård. Det är vid sju gravar på Kållered kyrkogård som Peter och Erik har tänt ljus åt de som inte haft möjligheten. Foto: Peter Göransson

De tänder ett ljus för dem som inte kan

Idag, den första november, är det Allhelgonadagen. Enligt tradition hör det till att tända ljus på anhörigas gravar – något många inte har möjlighet till. Därför går, bland andra, Peter och Erik ut i novemberkylan åt dem.

  • Publicerad 18:10, 1 nov 2019

Till vänster, Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus. Till höger, Erik Billén, kundrådgivare på Fonus. Foto: Peter Göransson

Allhelgonaljus. Ett av 500-800 ljus Fonus har tänt på gravar åt människor som inte haft möjligheten själv. Foto: Peter Göransson

Initiativet kommer från begravningsbyrån Fonus och det är första året de testar idén. Människor har, fram till den 29 oktober, kunnat ringa till begravningsbyrån och beställa en ljuständning på anhörigas gravar, gratis. 

– Vi fryser! Men är varma om hjärtat. Det är en väldigt speciell stämning på gravgårdarna just nu, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus. 

När Göteborg Direkt ringer honom är han i Kållered tillsammans med kollegan Erik Billén och tänder ljus på gravar. Det är mellan 500 och 800 gravar i Göteborg som de har fått beställning om att tända ett ljus vid under dagen. De som har ringt in och bett om hjälp har haft olika anledningar till varför inte har möjlighet att sätta ljus vid sina anhörigas gravar. 

– Många har funktionsvariationer som hindrar, är väldigt gamla eller har flyttat långt bort. Då vill vi göra en insats och hjälpa, säger Peter Göransson. 

Totalt har begravningsbyrån fått 8 280 beställningar runtom i landet om att sätta ljus vid anhörigas gravar. Enligt Peter är det en väldigt viktig högtid. 

– Det är viktigt att hedra de liv som har levts. I den hektiska vardagen som råder är det viktigt att hitta utrymme för eftertanke. Då kan man tända ett ljus och tänka på de som har gått vidare före oss, säger Peter Göransson. 

Utöver att tända ett ljus skickar de även en bild till de som har bett om det och visar hur det ser ut när de pysslat om graven.

– Vi har fått många fina komplimanger och tack tillbaka. Vi vet att Sverige är ett sekulariserat folk, men traditionen att komma och minnas och reflektera verkar inte gå ur tiden, säger Peter Göransson. 


 

Vi är GBG