De tar båten för Gazas skull

De träffades i mitten på 70-talet och har varit vänner sedan dess. Lika länge har engagemanget för Palestinas folk funnits för Marianne Persson och Kickan Einarsson. – För oss som jobbat med barn och ungdom känns det här viktigt, säger Marianne Persson.

  • Publicerad 06:30, 24 jun 2018

Första resan med Ship to Gaza gjordes 2010. Inte en enda gång har aktionen lyckats med att nå Gazas kust och de nödställda i den svårt drabbade enklaven av Palestina. Nästa trad är redan igång. Sakta men säkert jobbar sig fartygen fram mot destinationen.

– Det har varit akut i Gaza länge. Redan förra året sa FN att det 2020 inte skulle vara möjligt att bo där längre, säger Kickan Einarsson, som tillsammans med väninnan Marianne Persson ansluter på färden.

Hon och Marianne Persson träffades på lärarhögskolan i Göteborg i mitten på 70-talet. Båda aktiva i Vietnamrörelsen fann varandra och har spunnit vänskapens band sedan dess. Då började också engagemanget för Palestina, något som vännerna inte har släppt sedan dess.

Nu är paret på väg på en av de fyra båtarna med Gazas kustremsa som mål. De går ombord i Paris eller Lyon för en färd genom Frankrikes kanaler och floderna Seine och Rhône mot Medelhavet.

– För oss är det viktigt att väcka opinion under resan och att visa palestinierna att de inte är bortglömda. För några veckor sedan försökte en båt med sjuka och skadade lämna Gaza kustvägen, men den stoppades av Israel. Folk där kan inte ens fly. Situationen är fruktansvärd med både traumatiserade och hemlösa människor, förklarar Marianne Persson.

– Ja, det handlar om att värna om mänskliga rättigheter, som att barn ska kunna gå i skola, fortsätter Kickan Einarsson.

– För oss som har jobbat med barn och ungdom är det här viktigt.

De fortsätter berätta om situationen i Gaza där 90 procent av vattnet inte är tjänligt, ens om det kokas. Det i sin tur drabbar spädbarn värst.

Båda har en gedigen lärarkarriär bakom sig. Kickan Einarsson som lågstadielärare och från 1983 med invandrarungdomar för att nu finnas tillgänglig för Studium med svenska för vuxna. För Marianne Persson ledde de senaste tolv åren i karriären till tjänster som skolledare. Sedan några år tillbaka är båda pensionärer, men slå sig till ro är det ingen av dem som önskar.

Körer och engagemanget i Ship to Gaza är något av det som fyller tillvaron.

Ship to Gaza är en partipolitiskt oberoende organisation som sedan starten 2010 haft fyra turer med mer eller mindre dramatiska konsekvenser. Ingen av skeppen har nått destination. Men för Kickan Einarsson och Marianne Persson är det viktigt att solidarisera och engagera sig för Palestinas folk i allmänhet och befolkningen i Gaza i synnerhet.

– Vi var med en kör på Västbanken för två år sedan. Det blev en tankeställare. Människors liv där är enormt komplicerat. I Gaza är det än värre och sönderbombat, säger Kickan Einarsson.

Hon och Marianne Persson understryker att flera judiska organisationer, som Jews Say No och Judar för fred, står bakom Ship to Gaza. Besättningen på skeppen består av folk från USA, Israel, Palestina, Nya Zeeland och Sverige. Resan startade i mitten av maj och planerar att nå sitt mål i den senare delen av juli.

Men då är inte de svenska väninnorna med längre. De har mönstrat av när konvojen är redo för traden över Medelhavet.

– Ship to Gaza fick väldigt stor uppmärksamhet den första gången. I Europa har det varit större genklang för de senare expeditionerna, säger Marianne Persson.

Marianne och Kickan

Är: före detta lärare.

Gillar: Sjunga i kör och fågelskåda.

Aktuella: Med sitt engagemang i Ship to Gaza, där de ansluter 18 juni för två veckor ombord.

Kickan: 68 år från Karlskoga. Ensamstående pensionär, två vuxna barn och fyra barnbarn. Bor i Majorna.

Marianne: 66 år, uppvuxen i Majorna. Ensamstående pensionär, två barn, två barnbarn samt hund. Bor i Linnéstaden.

Visa merVisa mindre

Marianne Persson väljer Göteborgsfavoriter

Delsjön – Slottsskogen
Stadsteatern – Folkteatern
Trädgårdsföreningen – Botaniska Trädgården
Svarta tavlan – Powerpoint
Gyllene Prag – Solrosen
Bergakungen – Hagabion
Röhsska museet – Stadsmuseet
Järntorget – Götaplatsen
Södra skärgården – Norra skärgården
Nynningen – Nationalteatern

Kickan Einarsson väljer Göteborgsfavoriter

Delsjön – Slottsskogen

Stadsteatern – Folkteatern

Trädgårdsföreningen – Botaniska Trädgården

Svarta tavlan – Powerpoint

Gyllene Prag – Solrosen

Bergakungen – Hagabion

Röhsska museet – Stadsmuseet

Järntorget – Götaplatsen

Södra skärgården – Norra skärgården

Nynningen – Nationalteatern

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44