I tältet erbjuds bland annat alkoholquiz och alkoholfria drinkar. Bilden är från förra året på Way Out West. Foto: Misak Nalbandian

De tar död på myter om alkohollangning

”Om jag köper ut vet jag i alla fall vad och hur mycket han dricker”. Den och liknande myter om alkohol och langning tas det död på under Way Out West med budskapet ”Hejdå alkoholskador”.

  • Publicerad 11:45, 8 aug 2018

Inne på festivalområdet på Way Out West kommer Göteborgs Stad, Länsstyrelsen och Centralförbundet föralkohol- och narkotikaupplysning, CAN, ha ett gemensamt tält med budskapet ”Hejdå alkoholskador”. Där kan besökarna lära sig om alkoholens påverkan och samtidigt ta död på myter om langning.

– Den vanligaste myten är nog att man tror att man är hygglig när man langar och att man har koll. Fast man inte har det. Den alkoholen man får från föräldrar, syskon eller äldre kompisar adderas ofta till alkohol man får på annat håll. Så det blir bara att man dricker ännu mer, säger Lennart Rådenmark, på länsstyrelsen.

Fakta är att svenska ungdomar inte har druckit så lite alkohol som de gör nu sedan 1971 och åldern för alkoholdebut ökar. Trots det menar Lennart Rådenmark att deras arbete inte är för de redan frälsta.

– Det här är inte en fråga som går att bocka av - ”nu har vi gjort detta”. Det kommer hela tiden nya ungdomar och nya tonårsföräldrar som behöver nås, säger Lennart Rådenmark.

Att besöka Way Out West är en del i arbetet med att nå ungdomar i deras egna kanaler. Ett annat sätt är via sociala medier. Något som visat sig vara väldigt effektivt.

– Vi hade en film i sociala medier med instagramprofilen Lukas Simonsson som har fått väldigt bra gensvar. Den fick väldigt mycket uppmärksamhet och jag tror vi aldrig haft så bra siffror. Så det kommer vi jobba mer med, säger Lennart Rådenmark.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG