De nya ägarna (Från höger): Håkan Sandberg, Majsan Johansson, Mattias Lundin, Sahar Olady, Patrik Lundin och Louise Hansson. Foto: Peter Nilsson

De tar över Nefertiti – med eller utan namnet

En grupp bestående erfarna arrangörer, krögare och artister tar över Nefertiti. Men än så länge finns ingen överenskommelse med föreningen Nefertiti om namnet.

  • Publicerad 16:01, 12 jun 2020

Coronapandemin tystade musiken på Göteborgs mest anrika jazzklubb Nefertiti. I april begärdes bolaget Nefertiti AB i konkurs efter att alla intäkter försvunnit.

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Nu har en grupp bestående av arrangörer, krögare och artister med tät koppling till verksamheten köpt konkursboet. Målsättningen är att kunna öppna upp redan i juli.

– Det är många tillstånd som behöver bli klara innan dess. I sommar blir det speciellt med coronapandemin, så vi kan inte ha några stora klubbevent. Det blir mer skönt häng och uteservering. Längre fram är ambitionen att göra verksamheten ännu bättre än tidigare. Det finns jättepotential och vi vill att Nef ska bli ett kulturnav, säger Patrik Lundin, en av de nya ägarna som tidigare bland annat arrangerat sommarklubben Colors, som startade på Nefertiti.

Ambitionen är att jazzen även fortsättningsvis ska ha en stor plats, men tanken är att bredda verksamheten ytterligare.

– Vi har jobbat mycket med att arrangera klubbar på Nef, men vi tittar också på andra kulturverksamheter. Det kan bli konstkurser med vinprovning till exempel, säger Patrik Lundin.

Om klubben kommer bära vidare på namnet Nefetiti är dock än så länge oklart. Föreningen Nefertiti lever fortfarande kvar och varumärket är de inte intresserade av att släppa.

– De har köpt konkursboet. Hade de även köpt namnet hade det blivit betydligt dyrare. Vi är inriktade på att varumärket är vårt, säger Lars Lidaräng, ordförande i föreningen Nefertiti.

Kommande vecka ska parterna sätta sig ned och diskutera ett eventuellt samarbete.

– Vi ska sätta oss ned i positiv anda. Det jag klart deklarerat är att varumärket är vårt, säger Lars Lidaräng.

Patrik Lundin vill inte kommentera namnfrågan innan de satt sig ned med föreningen.

– Vi har en bra vibb. Vi är optimistiska över att vi ska hitta en lösning. Vår ambition är att fortsätta samarbetet med jazzföreningen, förhoppningsvis för alltid. För vår del finns det inga hinder för det.

Om parterna inte kommer överens är föreningen beredd på att hitta andra lokaler för jazzscenen i Göteborg.

– Jazzen och namnet är viktigast för oss. Lokalen vi har varit i under många år är fantastisk på många sätt. Men det finns också negativa saker som skulle kunna övervägas av en större lokal med bättre läge. Läget är trots allt inte det bästa, säger Lars Lidaräng.

Nefertiti

Jazzklubb som startade 1978. Klubben har sedan starten lockat både den nationella och internationella jazzeliten och fått ett gått renommé. Genom åren har också klubbverksamhet drivits och konserter med både rock- och punkband.

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00