De nya ägarna (Från höger): Håkan Sandberg, Majsan Johansson, Mattias Lundin, Sahar Olady, Patrik Lundin och Louise Hansson. Foto: Peter Nilsson

De tar över Nefertiti – med eller utan namnet

En grupp bestående erfarna arrangörer, krögare och artister tar över Nefertiti. Men än så länge finns ingen överenskommelse med föreningen Nefertiti om namnet.

  • Publicerad 16:01, 12 jun 2020

Coronapandemin tystade musiken på Göteborgs mest anrika jazzklubb Nefertiti. I april begärdes bolaget Nefertiti AB i konkurs efter att alla intäkter försvunnit.

Coronan knäckte Nefertiti – tvingas i konkurs

Nu har en grupp bestående av arrangörer, krögare och artister med tät koppling till verksamheten köpt konkursboet. Målsättningen är att kunna öppna upp redan i juli.

– Det är många tillstånd som behöver bli klara innan dess. I sommar blir det speciellt med coronapandemin, så vi kan inte ha några stora klubbevent. Det blir mer skönt häng och uteservering. Längre fram är ambitionen att göra verksamheten ännu bättre än tidigare. Det finns jättepotential och vi vill att Nef ska bli ett kulturnav, säger Patrik Lundin, en av de nya ägarna som tidigare bland annat arrangerat sommarklubben Colors, som startade på Nefertiti.

Ambitionen är att jazzen även fortsättningsvis ska ha en stor plats, men tanken är att bredda verksamheten ytterligare.

– Vi har jobbat mycket med att arrangera klubbar på Nef, men vi tittar också på andra kulturverksamheter. Det kan bli konstkurser med vinprovning till exempel, säger Patrik Lundin.

Om klubben kommer bära vidare på namnet Nefetiti är dock än så länge oklart. Föreningen Nefertiti lever fortfarande kvar och varumärket är de inte intresserade av att släppa.

– De har köpt konkursboet. Hade de även köpt namnet hade det blivit betydligt dyrare. Vi är inriktade på att varumärket är vårt, säger Lars Lidaräng, ordförande i föreningen Nefertiti.

Kommande vecka ska parterna sätta sig ned och diskutera ett eventuellt samarbete.

– Vi ska sätta oss ned i positiv anda. Det jag klart deklarerat är att varumärket är vårt, säger Lars Lidaräng.

Patrik Lundin vill inte kommentera namnfrågan innan de satt sig ned med föreningen.

– Vi har en bra vibb. Vi är optimistiska över att vi ska hitta en lösning. Vår ambition är att fortsätta samarbetet med jazzföreningen, förhoppningsvis för alltid. För vår del finns det inga hinder för det.

Om parterna inte kommer överens är föreningen beredd på att hitta andra lokaler för jazzscenen i Göteborg.

– Jazzen och namnet är viktigast för oss. Lokalen vi har varit i under många år är fantastisk på många sätt. Men det finns också negativa saker som skulle kunna övervägas av en större lokal med bättre läge. Läget är trots allt inte det bästa, säger Lars Lidaräng.

Nefertiti

Jazzklubb som startade 1978. Klubben har sedan starten lockat både den nationella och internationella jazzeliten och fått ett gått renommé. Genom åren har också klubbverksamhet drivits och konserter med både rock- och punkband.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11