De tävlar i fysik – vinnaren får åka till Indonesien

Gymnasieelever från hela landet har hängt på Chalmers hela veckan och tävlat i fysik. Nästa deltävling är i Tallinn och vinnarna får representera Sverige i internationella Olympiaden i fysik.

  • Publicerad 20:00, 17 mar 2017

Det har varit fullt ställ på Fysikcentrum på Chalmers hela veckan. Elever från både Umeå och Malmö finns representerade. Ett program späckat med både teoretiska och praktiska experiment. Deltagarna är precis inne i slutspurten när tidningen kommer och en av dem är Lucas Unnergård från Hvitfeldtska gymnasiet.

– Det har gått bra, det måste jag säga. Jag tror jag har ganska goda chanser.

Han syftar på den första i raden av deltävlingar inför den internationella Olympiaden i fysik som ägde rum under torsdagen.

Fysikveckan och finaltävlingen anordnas av Chalmers och Göteborgs universitet tillsammans med Svenska Fysikersamfundet med ekonomiskt stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

– Tanken är helt enkelt att eleverna ska lära sig mer om fysik. Nu har vi haft 17 finalister här denna veckan, varav sex är tjejer, berättar Anne-Sofie Mårtensson, ordförande för Fysikersamfundet.

Hon hoppas att tjejerna går vidare och blir uttagna till finalen i Indonesien. Intresset för fysik är svalt bland kvinnliga gymnasieelever, menar hon.

Lucas Unnerfelt går Naturprogrammet inriktning matematik till vardags.

– Men nu är jag mer inne på fysik, jag är ju här, säger han.

Fysikveckan

De 17 bästa deltagarna i kvalificeringstävlingen kommer att få åka till Göteborg den 13–17 mars för en fysikvecka med final-experimentuppgifter.

Finalisterna deltar sedan vid XV Open Estonian-Finnish Olympiad in Physics i Tallinn, Estland den 3–5 ma

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG