Städat.191 ungdomar och 32 ledare städade bort 1,6 ton skräp. Foto: Estrella

De tömde Angered på 1,6 ton skräp

86 säckar skräp, en säck med pant och ett uppbrutet kassaskåp. Det är resultatet från Det Goda Vårstädet i Angered i maj.

  • Publicerad 15:30, 14 jun 2019

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

191 ungdomar mellan 12 och 16 år och 32 ledare från tolv olika lag från nio olika idrottsföreningar, deltog i Det Goda Vårstädet i Angered 18 maj i år. Ett projekt som Estrella och Städa Sverige startade tillsammans för att städa upp skräp från naturen i Angered.

– Flera glada tillrop från förbipasserande invånare visade på att ungdomarnas insats uppskattades. Kommenderar Mårten Heslyk Projektledare Kust, Städa Sverige i ett pressmeddelande.

Solveig, 11, uppmanar alla att plocka skräp

26 år gammal chipspåse 

Det var plast i olika former; påsar, förpackningar, snabbmatsförpackningar, fimpar och snus som dominerade soporna.

Sofi Randén, Estrellas marknadschef var med och städade och hittade bland flera snackspåsar av olika märken, en 26 år gammal Estrellapåse.

– Det var en väldigt talande påminnelse om varför vi gör detta. Vi vet att våra produkter kan hamna i naturen och projektet är ett sätt att nu och långsiktigt minska nedskräpningen, säger hon.

1,6 ton skräp

Annars var ett uppbrutet kassaskåp det mest anmärkningsvärda upptäckten.

Andra oväntade fynd var en dator, cykel, el-scooter, kondomer, sprutor, en stor bag med kläder, brända elkablar, MC-hjälm, knivar i förpackning, en stege, motorcykelhjälm, golfboll, örhängen, påsklämmor och målade lösnaglar. 

Totalt fylldes 58 säckar med brännbart skräp, 25 säckar med icke brännbart, tre säckar med miljöfarligt och en säck med pant. Allt skräp motsvarar omkring 1,6 ton.

Syftet med projektet är att bland annat att skapa perspektiv på nedskräpningen hos unga, samtidigt som lokala idrottsklubbarna i Angered som deltog fick ett extra bidrag till klubbkassan.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/de-stadade-skiten-ur-sisjon/repsfc!DfFajhegC2LPvZ@PTQeig/

Så kommer klubbarna använda ersättningen

Åka iväg på cup i Sverige eller Danmark senare i år.
- Bergums IF P13, F05/06

Vi har en fond för de barn som inte har råd att betala avgifter, kläder, skor etc. Vår tanke är att fylla på fonden där samt köpa träningsmaterial.” 
- Angered Atletiska Förening

"Använda pengarna till att starta en lagkassa för ett nytt futsal lag för flickor.
- Angered SK

"Som del av deltagaravgift på Riksmästerskapen i Basket.” 
- Hammarkullens Basket F14/15

Vi är en styrelse som arbetar mycket med att ordna aktiviteter för barn och ungdomar på klubben. Vi planerar att hyra en buss för pengarna så att vi och barnen på klubben får möjligheten till att få åka och kolla på när polisrytteriet tränar sina hästar. Något vi och barnen har velat göra länge.” 
-Storås Ridklubb 

Göra någon rolig gemensam aktivitet som avslutning på säsongen. Grilla och någon rolig lek.” 
- GHC

Visa merVisa mindre