Två av stadsdelarna är bättre än de andra på att nå målet. Foto: Mostphotos

De toppar listan över inköpt ekomat

Två stadsdelar sticker ut när det kommer till inköp av ekomat. Det är Majorna-Linné och Västra Hisingen, där mer än hälften av livsmedlen är ekologiska.

  • Publicerad 09:15, 12 apr 2018

När kommunstyrelsen 2015 föresatte sig att öka andelen ekologisk mat i kommunen var målsättningen att nå upp till 40 procent av de totala matinköpen senast 2019. Men målet nåddes snabbare än tänkt. Året därpå höjdes siffran till 50 procent. Något stadsdelarna Västra Hisingen och Majorna-Linné nu överstigit.

– Vi trodde aldrig att vi skulle nå målen så snabbt och vi har fortsatt att hålla en hög nivå. Det är väldigt roligt, säger miljökommunalråd Ulf Kamne (MP).

Samtidigt visar siffror att inköpen av ekomat sjunker något mellan 2016 och 2017. De fyra stadsdelar som har en bit kvar är Lundby, Örgryte-Härlanda, Norra Hisingen och Askim-Frölunda-Högsbo. Här har man inte nått upp till det gamla målet om 40 procent ekologisk mat.

Inköpen av ekologiskt kött har enligt Miljöpartiet ökat ordentligt och ligger nu på runt 70 procent. Att ekoköttet också kostar mer än andra animaliska livsmedel gör också att inköpen minskat.

– För kött är målet tydligt. Allt som staden köper in ska vara ekologiskt. Mindre inköp av kött är en av de viktigaste saker vi kan göra för klimatet, säger Ulf Kamne.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG