Tränar tillsammans. Mohammed Rage (till vänster) och Abdirazak Ahmed (till höger) har sina döttrar med i Pappasamverkans tjejlag i basket. Laget tränas av Abdullahi Abu Hassan. Foto: Bergsjön 2021/Birgitta Lagerlöf

De uppmuntrar pappors engagemang i barnen

På söndag är det Fars dag och runt om i landet kommer pappor att bli firande av sina barn. Men en som valt att rikta fokus mot pappor året om – och specifikt deras engagemang i sina barn – är Mohammed Rage som startat Pappasamverkan i Bergsjön.

  • Publicerad 06:30, 14 nov 2021

Bergsjöbon Mohammed Rage är sedan tidigare engagerad i Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp. Där får cirka 250 barn hjälp med läxorna efter skolan och verksamheten drivs av föräldrar.

När Mohammed noterade att det mestadels var mammor som engagerade sin i läxhjälpen ville han göra något åt saken. Det berättar han om i ett pressmeddelande:

– Många unga som blir kriminella har haft en dålig kontakt med sin pappa och här på läxhjälpen var mest mammor engagerade. Jag undrade hur vi kunde få papporna att bli en större del i barnens liv, säger Mohammed Rage.

Han valde att starta Pappasamverkan, med syfte att stärka relationerna mellan pappor och deras barn.

– Tanken är att vi ska umgås och ha roligt. Det är papporna och barnen som bestämmer vad som händer. Verksamheten byggs av medlemmarna själva, säger Abdirazak Ahmed, sekreterare i Pappasamverkan, i pressmeddelandet.

"Alla är välkomna"

Pappasamverkan startade i samband med coronapandemin gjorde sitt inträde i landet. Av naturliga skäl kunde de inte ordna så många aktiviteter inledningsvis. Men under sommaren och hösten, när många restriktioner tagits bort, har verksamheten kunnat starta upp igen.
Utöver att hitta på roliga aktiviteter tillsammans erbjuder Pappasamverkan basketträning för tjejer, mellan 9-16 år, på lördagar och söndagar.

– Allt är möjligt och alla är välkomna, vi är en gränslös förening, Man behöver inte bo i Bergsjön. Bara vara en pappa som vill hitta på något med sina barn, säger Mohammed Rage.

Om Pappasamverkan

Verksamhet för pappor som vill umgås mer med sina barn drivs av Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp och får stöd av Hyresgästföreningen, Bergsjöns församling, Koordinator familjecenterat arbetssätt (FCA), Resursenheten och Familjebostäder.
Öppettider: Lördag och söndag 14–18 på Läxhjälpens lokal på Siriusgatan 96.