Engagerar er! Linn Juserius, Ibtisam Ahme, Laura Czido och Mary Demir vill se ett mer aktivt föräldraskap för att stärka barns psykiska hälsa. Foto: Privat

De utmanar alla föräldrar för barnens skull

Hur mår ditt barn? Den frågan ställer fyra tjejer till alla föräldrar och uppmanar samtidigt till ett aktivt föräldraskap genom olika utmaningar på en ny blogg.

  • Publicerad 06:33, 15 nov 2020

Det är så många barn som uppskattar att umgås och prata med sina föräldrar.

Laga en måltid tillsammans, gå en promenad ihop eller fråga hur dagen har varit.

– Det är så många barn som uppskattar att umgås och prata med sina föräldrar och det är viktigt att föräldrarna tar initiativ, säger Linn Juserius.

Hon har tillsammans med Mary Demir, Ibtisam Ahmed och Laura Czido ett av stadens vinterjobb som förändringsagenter hos Förebilderna.

Vinterjobb – nya konceptet mot ungdomsarbetslöshet

Deras uppdrag går ut på att skapa ett projekt som bidrar till en positiv samhällsutveckling. De givna ramarna var att skapa något för att uppmana till ett aktivt föräldraskap och stärka barns psykiska hälsa.

– För att få mer engagerade föräldrar kom vi på att ge dem enkla utmaningar. Det handlar om att ta lite tid i vardagen att prata och reflektera med sina barn, säger Linn Juserius som är gruppens projektledare.

Telefonlinje blir livlina för tonårsföräldrar

Baserat på BRIS

Utmaningarna är baserade på intervjuer med personer som har varit drabbade av psykisk ohälsa och barnrättsorganisationen BRIS har sett över dem.  

Tanken är att aktiviteterna inte ska ta för lång tid att att genomföra utan alla föräldrar ska ha möjlighet att utföra dem på några minuter upp till ett par timmar.

– Det är lätt att vardagen rusar förbi och man glömmer att prata med sina barn, säger Linn Juserius.

Hon menar att en enkel fråga att ställa är: Vad var dagens höjdpunkt och bottennapp?

– Den är bra för att fånga upp om barnen haft en jobbig dag och prata vidare om varför. Det kan vara svårt att komma till sina föräldrar om man inte vanligtvis pratar så mycket med dem. Då är det skönt att föräldrarna öppnar upp för samtal.

Publiceras på en blogg

Utmaningarna kommer att publiceras några i taget på en blogg och tanken är att de ska finnas kvar där som inspiration till föräldrar som vill engagera sig ännu mer i sina barn.

Unga gör magasin om Angered

Hur mår ditt barn?

Utmaningarna hittar ni med start 13 noveber på bloggen:

https://nouw.com/hurmardittbarn 

Ett exempel på utmaning:

“Ställ dig framför spegeln tillsammans med ditt barn. Titta in i spegeln och säg först tre saker du är nöjd över med dig själv. Det kan vara en egenskap du är nöjd med eller exempelvis ditt leende.Be sedan ditt barn att göra exakt samma sak fast om sig själv. Är det svårt att komma på något för dig eller barnet tänk då att det är din bästa kompis du ser framför dig i spegeln. Skulle det vara svårt att komma på något bra med din bästa kompis. När du tänker så öppnas dina vyer och du ser saker med dig själv som du kanske inte tidigare sett. Du kan välja att endast utföra denna utmaning en gång, men för att stärka barnets självbild är det bättre om ni tillsammans gör detta till en rutin. Det tar bara några minuter och efter ett par gånger kommer det kännas som en dans på rosor att utföra utmaningen”

Visa merVisa mindre

Laura Czido är sociala medieansvarig. Foto: Privat

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57