De vill bevara Göteborgs unika hamnkultur

Det nya Göteborg breder ut sig. Fartygsföreningen på Gullbergskaj hoppas att deras kulturskatt får plats i den moderna staden. Samtidigt har de fått erbjudande att ta över den hotade delen av Drömmarnas kaj.

  • Publicerad 15:58, 20 jun 2022

En förändring är självklar men vi hoppas att den föregås av en dialog, en demokratisk process, där vi är delaktiga.

Skutorna som ligger förtöjda vid Gullbergskaj har sett bättre dagar. Men de är inte mindre älskade för det. Doften av tjära och motorolja påminner om arbetet som ständigt pågår här – precis som det gjort i flera decennier.

– Vi har en lång historia på kajen. Men vi är inget museum som vissa kanske tror när de ser alla gamla fartyg. Det är en arbetsplats och en kreativ plats för olika båtprojekt, säger Cristian Van Yurick, ordförande i Fartygsföreningen Gullbergskajen.

Ingen båt är den andre lik men de har en sak gemensamt. Alla gamla fartyg har varit i arbete som trålare, bogserings- eller lastbåtar.

– Det är den sista kajen i Göteborg som har den här unika karaktären för den här typen av båtar.

"Butiker och kafé"

Fartygsföreningen med omkring 50 medlemmar, och nästan lika många båtar, har varit verksamma i drygt 40 år. Under de senaste åren har stadsutvecklingen och med den förändringens vind nått kajen.

– Det är ett hot som vi lever med hela tiden. Visionsbilder över området presenterar våra containrar som små butiker eller kaféer, som om föreningen inte fanns. Vi har båtar och våra container är för verktyg.

Samtidigt är Cristian Van Yurick, medveten om att inget varar för evigt.

– En förändring är självklar men vi hoppas att den föregås av en dialog, en demokratisk process, där vi är delaktiga.

Nyligen blev föreningen erbjuden att ta över mer av kajstråket. Det handlar om Gasverkskajen som kommunen förvaltar där en alternativ kulturmiljö har växt fram.

Föreningen är positiv till förslaget men anser att det måste utvecklas mera.

Hur ser ni på att kommunen städar upp på platsen och oron hos kulturföreningen?

– Gamla båtar utan ägare är vi inte intresserade av. Vi ifrågasätter inte kulturföreningen men vi har skilda intressen. Det är inget hinder, mångfald kan bli positiv för området. Det är inte enkelt men jag tror att allt kan lösa sig genom dialog, säger Cristian Van Yurick.

Han tillägger:

– Vi vill ha ett levande Drömmarnas kaj som är öppet för alla göteborgare. Och vi vill behålla vår verksamhet för att bevara båtarna som har koppling till stadens arbetar- och hamnkultur och är en del i Göteborgs historia.

Visste du att...

Gullbegskajen är en av de äldsta stensatta kajerna i Göteborg. På 60-talet blev kajen en sista förtöjningsplats innan fartygen gick till upphuggning på Hisingssidan, varpå namnet "Döda skeppars kaj" uppstod i pressen.

Gullbergskajen blev i slutet av 60-talet känt som "Drömmarnas kaj" eller "Suckarnas kaj":

På 70-talet belstuade Göteborgs hamnstyrelse att höja kajhyran med flera hundra procent. Flera fartygsägare bildade då Fartygsföreningen för att gemensamt kunna agera mot Göteborgs hamn, Föreningen teckande ett avtal fär hamnen upplät kajplatserna.

Föreningen verkar för att bevara marin- och kulturhistoriskt intressnta fartygstyper.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44