Hoppet. Visionsbild på kanske världens första fossilfria förskola. Foto: LINK arkitektur

De vill bygga med Göteborgsleran

Bygget av den fossilfria förskolan Hoppet är igång på Hisingen. Här används bland annat trä från stadens skogar och göteborgsleran testas som byggmaterial. ”Ett unikt projekt”, säger innovationsledare.

  • Publicerad 14:04, 23 sep 2020

Elsa Fahlén, innovationsledare, lokalförvaltningen, i skogen vid tillfället då första trädet till Hoppet fälldes. Foto: Eva-Lotta Hultén

På Backa Kyrkogata intill Backaskolan växer den klimatsmarta förskolan Hoppet fram.

Det är lokalförvaltningen som har fått i uppdrag av politikerna i Göteborg att utreda och i största möjliga mån bygga den fossilfria förskolan.

Här byggs Hoppet – en klimatsmart förskola

– Vi har tittat på allt från val av material och transporter till byggprocessen och även driften av byggnaden för att bygga så fossilfritt och klimatneutralt som möjligt. Vi vet redan nu att den första förskolan inte kommer kunna bli helt fossilfri, men vi kommer nog längre än vad många andra kommit, säger Elsa Fahlén, innovationsledare, lokalförvaltningen.

Hoppet visar att det går att bygga mer klimatsmart med konstruktionslösningar och byggprodukter som finns tillgängliga på marknaden redan i dag.

Enligt projektet visar en första beräkning att klimatpåverkan minskar med 70 procent för de stora byggdelarna jämfört med en traditionellt nybyggd förskola.

– Det är väldigt roligt och skickar en signal till byggbranschen. Men vi nöjer oss inte där utan ska ned till noll klimatpåverkan. Därför är Hoppets förskola inte bara en byggnad utan ett innovationsprojekt, säger Elsa Fahlén.

Lera som byggmaterial

För att nå målet krävs innovationer och samarbete med såväl forskningsvärlden som lokala aktörer.

Träreglarna i förskolans ytterväggar är exempelvis gjorda av träd som skördats varsamt från Göteborgs kommuns egna skogar.

Den omtvistade göteborgsleran testas också som ett möjligt byggmaterial i en av förskolans komplementbyggnader.

– Det finns mycket lera i Göteborg och lyckas vi med detta skulle det verkligen bli närproducerat. Vi samarbetar med Chalmers och earthLAB som testar och tar fram prototyper för lerprodukter, säger Elsa Fahlén och tillägger:

– Hoppet ger mig verkligen hopp om att vi kan bidra till att accelerera omställningen till en fossilfri byggbransch.

Förskolan byggs för åtta avdelningar med plats för 144 barn och beräknas stå klar under hösten 2021.

Mer om Hoppet

Totalentreprenör: Trähustillverkaren Derome

Konstruktion: Stomme i trä och återvunnet glas i grunden:
Ett viktigt beslut för att minska klimatpåverkan är att förskolan till stor del byggs i trä som är ett förnyelsebart byggmaterial och som binder koldioxid vilket är en fördel ur klimatsynpunkt.

Dessutom ersätts den traditionella betonggrunden med en Koljerngrund i FOAMGLAS®; ett isoleringsmaterial med hög andel återvunnet glas och lågt klimatavtryck.

Källa: Göteborgs stad

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11