De vill ge plastikkirurgin ett lyft i Göteborg

Plastikkirurgerna från Askim, Carolina Borén och Richard Lewin, öppnar lyxklinik i Örgryte. "Hade det varit män som födde barn så hade detta varit åtgärdat i landstinget", säger Carolina.

  • Publicerad 05:30, 21 aug 2019

Om man tror att det bara är Hovåsdamer som går till plastikkirurgen så tror man fel.

Kroppsidealet har aldrig varit så ifrågasatt som i dag. Kroppsaktivister sprider budskapet om kroppspositivism på sociala medier. Samtidigt blir det allt vanligare att förändra sin kropp genom medicinska ingrepp, det vill säga plastikkirurgi.

Plastikkirurgerna Carolina Borén och Richard Lewin från Askim öppnar nu sin drömklinik i Göteborg där de vill byta känslan av landstingssjukhus mot boutiquehotell. De vill även bort från fördomarna kring plastikkirurgin – de stora läpparna och brösten. Istället vill de erbjuda patienten en helhet.

– Bra plastikkirurgi ska inte synas, det sista vi och de som kommer till oss vill är att få de sträckta ansiktena eller gigantiska brösten. Men i media är det oftast bara de dåliga exemplen som visas, säger Carolina Borén.

Många saknar utbildning

Och dåliga exempel har Carolina sett många av, inte minst då hon medverkade i TV3:s program Skönhetsfällan där hon hjälpte personer som fått dåliga resultat och i bland skador av tidigare operationer.

Många av de dåliga exemplen var konsekvenser av bristande kunskap bland många kirurger. Något som Richard och Carolina vänder sig mot är det slappa reglementet kring plastikkirurgi i Sverige när det gäller vilken utbildning som krävs. I dag räcker det att man har en läkarutbildning för att få göra plastikkirurgiska ingrepp. Richard och Carolina har, ovanpå sina läkarutbildningar, fem års ytterligare utbildning specifikt mot plastikkirurgi.

– Man kan bli rädd när man tänker på att det finns de som inte har någon utbildning inom rekonstruktiv plastikkirurgi eller estetisk plastikkirurgi och utför estetiska ingrepp, säger Richard.

Vara nöjd med sin kropp

Samtidigt som skönhetsindustrin omsätter ofantliga summor har skönhetsidealet aldrig ifrågasatts så mycket som i dag. En rörelse som belyser kroppshetsen och den psykiska ohälsa som följer i dess spår har fått stort genomslag i sociala medier och i samhället i stort.

– Jag får ofta frågan; ska kvinnor verkligen hålla på och anpassa sig. Men jag tror att det handlar om att kvinnor i dag har hand om sin egen ekonomi, de bestämmer själva vad de vill göra. Allt fler prioriterar hälsa och skönhet och känner man inte igen sin kropp efter en graviditet så är kirurgi i dag ett alternativ för många. Hade det varit män som födde barn så hade detta varit åtgärdat i landstinget, säger Carolina.

– Jag tycker också att det hade varit jättebra om alla hade varit nöjda med hur de ser ut men nu är det inte så. Kroppsaktivisterna har de rätt att bestämma hur du ska se ut och vad du får göra med din kropp, säger Richard.

Hur ser ni på framtiden för plastikkirurgin?

– Antalet personer som plastikopererar sig ökar ständigt och det blir allt vanligare att män gör det. Om man tror att det bara är Hovåsdamer som går till plastikkirurgen så tror man fel, säger Carolina.

Rekonstruktiv och estetisk plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastikkirurgi kan enkelt beskrivas som ingrepp som görs för att återställa en persons ursprungliga utseende efter en skada eller livsnödvändig operation exempelvis avlägsnade av tumörer.

Estetisk plastikkirurgi är ingreppen som görs för att ändra en persons utseende från det ursprungliga till något som personen önskar. Båda praktikerna har mycket med varandra att göra och egentligen är det svårt att dra en tydlig skiljelinje mellan de båda.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57