Foto: Wavebreak Media LTD

De vill ha rökförbud i fängelserna

Kriminalvården vill införa rökförbud på landets anstalter och häkten. ”Vi i Kriminalvården är följsamma till den utveckling som sker i samhället.”

  • Publicerad 12:04, 11 jul 2019

Frågan om rökförbud i Kriminalvårdens lokaler har diskuterats länge och sedan 2007 är det förbjudet att röka inomhus. Nu lämnar Kriminalvården in en så kallad hemställan till regeringen om ett generellt rökförbud på landets anstalter och häkten.

– Vi i Kriminalvården är följsamma till den utveckling som sker i samhället, där rökning begränsas allt mer. Rökningen står för stora hälsomässiga riskfaktorer, och mot bakgrund av det blir frågan om rökning inom Kriminalvården viktig. Det handlar också om arbetsmiljön för våra medarbetare som utsätts för passiv rökning, säger Christina Källgren Pettersson, enhetschef för verksamhetsutveckling i anstalt och häkte, i ett pressmeddelande.

Förutom häktet på Ullevigatan med 344 ordinarie platser, har Kriminalvården bland annat anstalten i Högsbo med 83 platser och anstalten i Skogome med 20 platser i Göteborgsområdet.

Bortsett från det rent hälsomässiga lyfter Kriminalvården även säkerhetsrisker kopplat till rökning i form av brandrisk och ökad risk för olika typer av ordningsstörningar. Drygt hälften av alla intagna röker, enligt Kriminalvården, vilket också tar omfattande personalresurser i anspråk när rökarna ska övervakas.

– Det blir en utmaning inledningsvis och det kommer vara olika svårt på olika verksamhetsställen eftersom förutsättningarna ser olika ut, men det är viktigt ur ett hälsofrämjande perspektiv, säger Christina Källgren Pettersson.

Mer om rökförbud:

Ett sista bloss in i ovissheten

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

DEBATT: "Upprätta särskilda 'rökhållplatser' i Göteborg"

Många tobaksförsäljare kan försvinna i sommar

De ser till att tobakslagen följs

Poseidon vill ha rökförbud i alla hyresrätter

Beslutet: Rökfritt i alla nybyggen

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57