Hemlöshet. Jaenette Höglund, Grundare av Vid Din Sida. Foto: Foto: Niclas Elmrin

De vill hjälpa äldre hemlösa i Göteborg

Äldre som lever i fattigdom och hemlöshet har snart en plats att gå till för en bit mat och en dusch. Den ideella organisationen Vid Din sida slår upp dörrarna till Gården Göteborg. "Det ska bli jättekul att utöka och kunna göra skillnad här också".

  • Publicerad 17:00, 7 jun 2021

I ett torp på Lilla Stampgatan vid Mariakyrkan kan fattigpensionärer och hemlösa snart komma för att få stöd, mat och en trevlig stund.

– Det finns fattigpensionärer och hemlösa pensionärer över hela Sverige så det känns bra att öppna upp i ännu en storstad, säger Jeanette Höglund, grundare av organisationen Vid Din Sida.

Organisationen som är politiskt och religiöst obunden har hjälpt hemlösa äldre i Stockholm sedan 2016. Genom bland annat soppkök två dagar i veckan och genom Gården som öppnades under 2020 för att agera som Sveriges största fritidsgård för hemlösa pensionärer.

Uppstarten i Göteborg har varit möjlig genom sponsorer och lokalen tar form genom gåvor av inredning och färg.

– Vi tapetserar och målar lokalen nu och det kommer bli fantastiskt mysigt, säger hon.

Till Gården Göteborg kan hemlösa och fattiga pensionärer komma för en bit mat, tvätta sina kläder och ta en dusch, vila i lugn och ro eller bara titta på tv.

– Jag får jättemånga meddelanden och mejl av människor som lever i utsatthet i Göteborg så jag vet att behovet är stort.

Vaccinbokning - svårt för många

Vid Din sida har också tankar på att underlätta för de äldre att komma i kontakt med vården för Covid-19 vaccinering.

– I Stockholm har läkare hört av sig och erbjudit hjälp med vaccinationer och vi hoppas på att kunna göra samma sak i Göteborg.

Trots hemlöshet har de allra flesta tillgång till husläkare på vårdcentral. Nu i samband med covid-19 vaccineringen är det ofta tekniken som skapar problem.

Att inte ha tillgång till Bank-id gör det väldigt svårt för många äldre att ha kontakt med myndigheter, inte bara när det kommer till vaccinering.

– Vi stöter på hemlösa som inte har tagit ut sin pension för att de inte vet hur man gör. Sådana saker kan vi på Vid Din Sida hjälpa till med.

Enligt Jeanette handlar det till stor del om skam. Det finns ofta en tröskel till att be om hjälp eftersom det kan upplevas pinsamt att be sina anhöriga om hjälp.

– Det är där vi vill komma in. Det är inte pinsamt och det ska inte vara något skamfyllt att be om hjälp. Vi vill hjälpa till med det vardagliga som man tar för givet, säger Jeanette.

Gården Göteborg slår upp dörrarna runt den 10 juni. Till en början kommer Gården hållas öppen på måndagar, onsdagar och fredagar från klockan 12.