Fokus. Olivia Wrångelin, 19 från Vrångö, tränar sju pass i veckan och siktar på att bli proffsboxare. Foto: Markus Andersson

De vill slå machokulturen ur ringen

På bara tre månader har boxningsklubben Punch outs nystartade tjejgrupp i Sisjön lockat närmare 50 medlemmar. Tränaren Marianne Ahlborg menar att gruppen är viktig för att få tjejer att våga sig in i den mansdominerade sporten som ofta präglas av en machokultur.

  • Publicerad 05:32, 2 nov 2020

Ibland har man nästan känt sig mer som ett objekt på en träning istället för en person som utövar sin idrott.

Det är tisdag kväll på boxningsklubben Punch out i Sisjöns industriområde.

Tjejer i alla åldrar har börjat droppa in i träningssalen och hälsar glatt på tränaren Marianne Ahlborg.

Trots att det bara gått ett par månader sedan tjejgruppen startade upp har medlemmarna redan lärt känna varandra. Några står och småpratar medan de förbereder sig för kvällens pass.

Tanken på en tjejgrupp har Marianne Ahlborg haft länge, inte minst eftersom det är något hon själv saknat under sina nio år som aktiv inom sporten.

Hon har tävlat på elitnivå för landslaget och är bäst i Sverige i sin klass inom amatörboxning. Under hösten ska hon förhoppningsvis gå sin första proffsmatch.

Vågar inte prova

– Man är ju i en ganska utsatt situation som ensam tjej, som gör att man inte är helt bekväm. Ibland har man nästan känt sig mer som ett objekt på en träning istället för en person som utövar sin idrott. Det har såklart varit jobbigt.

För Marianne Ahlborg var det passionen till boxningen som gjorde att hon valde att fortsätta och försöka bortse från allt runt omkring.

– En anledning till varför det finns så få tjejer inom sporten är att många tjejer inte vågar komma och prova, just eftersom det är lite den här machokulturen och att sporten präglas av killar.

På knappt tre månader har tjejgruppen fått närmare 50 medlemmar som man fått dela upp på flera träningstillfällen.

Boxningsstjärnan från Hjällbo blir film

Alla åldrar

De flesta är i 20-årsåldern, men åldersspannet är stort.

– Vi är nog både yngst och äldst, säger Ninni Ahlberg, 54 från Tuve som tränar ihop med dottern Maja, 12.

– Det är roligt att samarbeta och lära känna andra, säger Maja Ahlberg.

Träningen är igång och två och två tränar de på olika slag. Ur högtalarna strömmar Lady Gagas "Born this way" och tränaren Marianne Ahlborg går runt och peppar och instruerar.

"Ska bli proffs"

Medlemmarna kommer från alla delar av Göteborg.

Olivia Wrångelin, 19, från Vrångö har bara boxats sedan i somras, men satsar nu stort med målet att bli bäst inom sporten. Hon tränar sju pass i veckan, även om det innebär många turer till Sisjön med både båt och buss.

– Jag ska bli proffs. Jag vill bli som Marianne eller bättre. Om jag får en motståndare ska jag gå min första match nu i november.

Cornelia från Kortedala siktar på titelmatch

Vi är GBG

    Vi är GBG