Värre under pandemin. Kvinnorna på thaisalongerna är en utsatt grupp. Foto: Karin Nilsson

De vill stoppa sexhandeln på thaisalongerna

Antalet thaimassagesalonger har mer än femdubblats på tio år. Många av salongerna döljer människohandel och prostitution. Nu får projektet Växtkraft Thai i Göteborg 1,2 miljoner kronor av Arvsfonden för att stötta kvinnorna och bromsa utvecklingen.

  • Publicerad 08:09, 22 jan 2021

Malin Roux Johansson, Real Stars. Foto: Pressbild

I Göteborg finns ett hundratal thaimassagesalonger, spridda över stan. Många av dem ligger på mindre gator i bostadskomplex och industriområden. En granskning som genomfördes av gatutidningen Faktum för ett par år sedan visar att många av salongerna är populära tillhåll för sexköpare.

– Vi är oroade för att många av kvinnorna i branschen med låg arbetsinkomst pressas till sexuella tjänster. För många har situationen blivit ännu värre under pandemin, säger Malin Roux Johansson som är grundare till den ideella föreningen Real Stars.

Miljoner från Arvsfonden

Malin Roux Johansson är också ledare för Real Stars projekt, Växtkraft Thai, som nu har fått drygt en miljon kronor från Arvsfonden. Pengarna ska bland annat användas till uppsökande verksamhet på Sveriges närmare tusen thaimassagesalonger.

– Vi har precis påbörjat arbetet med att skicka brev och mejl för att berätta att projektet startar. Därefter kommer vi att ringa till och besöka salongerna, berättar hon.

Växtkraft Thais satsning mot prostitution och människohandel inom thai- och massagebranschen har pågått sedan 2019, finansierat av Jämställdhetsmyndigheten. En viktig del i arbetet har varit att synliggöra sexhandeln och kvinnornas utsatthet.

Certifiering

I samråd med myndigheter, arbetstagarna på salongerna och andraq organisationerhar Växtkraft Thai tagit fram en informationsfilm, samt skapat en märkning för massagesalongerna att sätta på dörren. Texten ”Safe place. We don’t welcome sex purchase” är tänkt att placeras synligt och fungera avskräckande på eventuella sexkunder.

– Skylten fungerar som ett ställningstagande. Däremot går det aldrig att vara säker på att salongen och kunderna lever upp till märkningen, säger Malin Roux Johansson.

Projektledaren är noga med att poängtera att det inte är salongerna, utan sexköparna som är det stora problemet. Även om kvinnorna inte begår något brott har Sverige, som bekant, en lag som förbjuder köp av sexuella tjänster.

Samarbete med ambassaden

Växtkraft Thai erbjuder hjälp med polisanmälningar, ger tips om förebyggande åtgärder och stöttar kvinnorna på salongerna att förbättra sin arbetsmiljö och höja statusen på thaimassage. Med hjälp av den nya finansieringen tar projektet också ny sats och påbörjar ett samarbete med branschrådet Svensk Massage och Thailands ambassad i Stockholm.

– Vi har tidigare haft informationsträffar med arbetstagarna på salongerna som varit väldigt uppskattade. Sen finns det förstås de som inte alls vill prata med oss. Där kan vi misstänka att salongerna är förtäckta bordeller, säger Malin Roux Johansson.

Har du en massagesalong?

Tips på förebyggande åtgärder
• Tydlig information på hemsidan om vilken typ av massage och vilka tjänster som erbjuds samt priser och information om hur en massage går till (t ex att underkläder ska behållas på).
• Ställningstagande mot sexköp på hemsidan och i sociala medier.
• Skyltar och märkning som informerar om sexköpslagens innebörd.

Misstänker du prostitution?

Berätta om din misstanke för fastighetsägaren. Fastighetsägare är skyldiga att agera om det finns en misstanke om prostitution i deras lokaler, enligt kopplerilagstiftningen.

Det är viktigt att betala ett rimligt pris för en massagebehandling. Underpriser undergräver möjlighet till försörjning och seriös verksamhet.

Källa: Växtkraft Thai, Real Stars

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20