Den nuvarande HBTQ planen har misslyckats enligt MP, V och FI Foto: Mickes fotosida

De vill trappa upp HBTQ-arbetet i Göteborg

MP, V och FI har yrkat på en revidering av den gällande HBTQ-planen, vilket har röstats till fördel för yrkandet i kommunstyrelsen. Partierna anser att fördröjningen har berott på Alliansens nedskärningar.

  • Publicerad 13:36, 28 jun 2020

Vi vill se att de visar lite muskler i form av resurser...

Göteborgs nuvarande HBTQ plan förlängs att gälla till december 2021. Till dess ska den nuvarande planen utredas och utvärderas så att en ny kan tas fram.

– Det har gjorts en hel del under förra och även denna mandatperiod, men vi behöver trappa upp arbetet mer. Det här handlar om människors liv till mångt och mycket, säger Stina Svensson, gruppledare för FI.

Yrkandet har godkänts av Alliansen som beklagar sig över att arbetet enligt den gällande planen har gått trögt. Grith Fjeldmose, kommunalråd för Vänsterpartiet menar att det har berott på Alliansens stora besparingar i Göteborg. Nu vill hon se konkreta handlingar från det borgerliga styret.

– Vi vill se att de visar lite muskler i form av resurser och på den fronten har de inte varit bra hittills.

Regnbågshus

En trygg mötesplats och ett jourboende för våldsutsatta HBTQ personer har länge varit på agendan, men har inte blivit verklighet då Alliansen har velat agera inom de resursramar som finns vilket inte har räckt. De rödgrönrosa partierna vill även inrätta ett jourboende för våldsutsatta HBTQ personer. Stina Svensson hoppas se dessa projekt färdiga innan mandatperioden är slut.

– I yrkandet har vi skrivit 2022, men jag skulle vilja se åtgärderna implementerade redan nästan år, säger Stina Svensson

Grith Fjeldmose från Vänsterpartiet är dock tveksam till om Alliansstyret kommer att hålla sina löften. På frågan om hon litar på dem att färdigställa projekten inom mandatperioden svarar hon:

– Nej, inte i nuläget. Jag väntar med min bedömning tills de har gjort sin budget för nästa år.

Richard Rodd (L), ordförande i HBTQ-rådet delar inte uppfattningen om att Alliansens besparingar har fördröjt arbetet med planen.

– Påståendet om att Alliansen har gjort nedskärningar inom dessa områden är felaktigt. Det är en process på förvaltningsnivå som tar tid, säger han.

Richard Brodd håller heller inte med om att den nuvarande planen har misslyckats.

– Vi har gjort oerhört mycket för HBTQ-frågor under vår mandatperiod. De rödgrönrosa klagar på oss nu men kunde själva gjort mer under sitt styre.

Alla partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom yrkandet förutom Sverigedemokraterna som vill se mer inriktade insatser i utsatta områden gällande HBTQ-frågorna. De bedömer inte heller att det finns behov för ett Regnbågshus.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20