Den nuvarande HBTQ planen har misslyckats enligt MP, V och FI Foto: Mickes fotosida

De vill trappa upp HBTQ-arbetet i Göteborg

MP, V och FI har yrkat på en revidering av den gällande HBTQ-planen, vilket har röstats till fördel för yrkandet i kommunstyrelsen. Partierna anser att fördröjningen har berott på Alliansens nedskärningar.

  • Publicerad 13:36, 28 jun 2020

Vi vill se att de visar lite muskler i form av resurser...

Göteborgs nuvarande HBTQ plan förlängs att gälla till december 2021. Till dess ska den nuvarande planen utredas och utvärderas så att en ny kan tas fram.

– Det har gjorts en hel del under förra och även denna mandatperiod, men vi behöver trappa upp arbetet mer. Det här handlar om människors liv till mångt och mycket, säger Stina Svensson, gruppledare för FI.

Yrkandet har godkänts av Alliansen som beklagar sig över att arbetet enligt den gällande planen har gått trögt. Grith Fjeldmose, kommunalråd för Vänsterpartiet menar att det har berott på Alliansens stora besparingar i Göteborg. Nu vill hon se konkreta handlingar från det borgerliga styret.

– Vi vill se att de visar lite muskler i form av resurser och på den fronten har de inte varit bra hittills.

Regnbågshus

En trygg mötesplats och ett jourboende för våldsutsatta HBTQ personer har länge varit på agendan, men har inte blivit verklighet då Alliansen har velat agera inom de resursramar som finns vilket inte har räckt. De rödgrönrosa partierna vill även inrätta ett jourboende för våldsutsatta HBTQ personer. Stina Svensson hoppas se dessa projekt färdiga innan mandatperioden är slut.

– I yrkandet har vi skrivit 2022, men jag skulle vilja se åtgärderna implementerade redan nästan år, säger Stina Svensson

Grith Fjeldmose från Vänsterpartiet är dock tveksam till om Alliansstyret kommer att hålla sina löften. På frågan om hon litar på dem att färdigställa projekten inom mandatperioden svarar hon:

– Nej, inte i nuläget. Jag väntar med min bedömning tills de har gjort sin budget för nästa år.

Richard Rodd (L), ordförande i HBTQ-rådet delar inte uppfattningen om att Alliansens besparingar har fördröjt arbetet med planen.

– Påståendet om att Alliansen har gjort nedskärningar inom dessa områden är felaktigt. Det är en process på förvaltningsnivå som tar tid, säger han.

Richard Brodd håller heller inte med om att den nuvarande planen har misslyckats.

– Vi har gjort oerhört mycket för HBTQ-frågor under vår mandatperiod. De rödgrönrosa klagar på oss nu men kunde själva gjort mer under sitt styre.

Alla partier i kommunstyrelsen ställde sig bakom yrkandet förutom Sverigedemokraterna som vill se mer inriktade insatser i utsatta områden gällande HBTQ-frågorna. De bedömer inte heller att det finns behov för ett Regnbågshus.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11