De vill visa vägen till naturen i Lövgärdet

Under tio träffar ska unga i Lövgärdet få praktisk utbildning i att kunna guida i närområdet, Målet? Att i sin tur intressera andra att ge sig ut i naturen.

  • Publicerad 06:30, 8 maj 2021

Unga är ofta nyfikna och därför tror jag att det är bra att börja med dem om man ska lära ut något nytt.

Hoppas på förlängning. Utbildningen är finansierat till årsskiftet och Ulla Gawlik på Tikitut hoppas löpande kunna utbilda guider i Lövgärdet. Foto: Lovisa Hansson

Kan man väcka ett intresse hos unga att vara ute i naturen genom att ge mer kunskap om den, ger det ringar på vattnet och fler lockas till att ta del av den. Det tror Tikitut community-based tourism som tillsammans med av fastighetsbolagen Poseidon och Victoria Park nu har startat en guideutbildning för unga i Lövgärdet.

– Ja, det har vi märkt sedan tidigare att unga ofta har lättare att aktivera sin krets och få med sig sina kompisar, föräldrar och andra vuxna ut i naturen. Därför vill vi satsa på att utbilda just unga, säger Ulla Gawlik på Tikitut.

Under tio träffar innan sommaren ska fem till tio unga få lära sig om naturreservatet Vättlefjäll och dess flora och fauna. Men också om hur man praktiskt tänker när man sätter ihop en guidad tur.

Sara ville engagera sig

En av deltagarna är 14-åriga Sara Avdi. Ett intresse för att vara ute i naturen fanns redan hos henne, men har förstärkts efter de träffar som gruppen har hunnit med.

– Jag trivs i naturen och vill gärna engagera mig för att få andra att vara ute mer och inte bara sitta inne. Har man en dålig dag och bara vill ha lugn och ro brukar jag gå ut och gå, säger hon.

Sina guidekunskaper har Sara Avdi så smått börjat applicera. På promenader med familjen kan hon nu stoltsera med ny kunskap. Något som har gett resultat.

– Särskilt mina systrar är väldigt intresserade och har börjat ställa många frågor när vi är ute. Jag har till exempel visat dem hur man kan se på en kotte vilket djur som ätit på de, säger hon och tillägger:

– Unga är ofta nyfikna och därför tror jag att det är bra att börja med dem om man ska lära ut något nytt. Och när vuxna ser att det är något som deras barn mår bra av så tror jag att de också blir intresserade.

Bokningsbara turer till sommaren

LUGN, Lövgärdets unga guider i närområdet, är inte tänkt som ett projekt med ett slutdatum. Efter vårens uppstart är tanken att fler ska få chansen att gå utbildningen och att det om ett tag skapas en guidepool i Lövgärdet.

– Förutom att få med sina vänner och familj i naturen så hoppas vi kunna skapa bokningsbara turer med våra unga guider. Det tror vi ska vara igång till slutet av sommaren, säger Ulla Gawlik.

Det viktigaste för de unga guiderna är att hitta ett område som man själv är intresserad. Det är så man blir en bra guide menar Ulla Gawlik.

– Vi lägger fokus på att de unga ska hitta sin resurs, vad de är intresserade av. Det kan exempelvis vara att berätta om olika trädslag eller kanske paddla kajak och lära ut det. För hittar man ett ämne som man brinner för så märks det och blir lättare att entusiasmera andra.

Om Tikitut

Ett turistföretag som startades 2012. Startade med verksamheter i Bergsjön.

Med community-based tourism menar Tikitut att de skapar en länk mellan de som faktiskt bor på platserna och de som kommer och besöker dem.

Erbjuder olika typer av vandringar som är funktionsanpassade till stadsvandringar och middagsupplevelser.

Källa: Tikitut

Visa merVisa mindre