Slakthusområdet. Foto: Arkiv

DEBATT: "Slakthusområdet ger hopp för framtiden"

Det händer mycket i Slakthusområdet. Bra tycker kommunalrådet Ulf Kamne (MP), som konstaterar att ännu mer behöver göras för att vi ska kunna producera mer mat i städerna.

  • Publicerad 18:11, 28 mar 2018

Slakthusområdet i Gamlestaden bubblar av aktiviteter i charkuterier, bryggeri, vineri och fisk- och grönsaksodling i området. Det är roligt och hoppingivande för framtiden. Nu vill Miljöpartiet tillsammans med fler partier skynda på utvecklingen av slakthusområdet.

Ett steg är att den kommunala fastighetsägaren Higab får i uppdrag att utveckla Slakthusområdet till att bli en plats för lokal livsmedelsförädling. Vi vill också ha plats för restauranger, kaféer och ett trevligt stadsliv. Förutom att staden blir trevligare och mer självförsörjande ger satsningen en ökad efterfrågan på lokalproducerad mat.

Sverige och Göteborg är idag beroende av import av mat och för lite har gjorts för att komma tillrätta med problemet. Om delar av världen som vi är beroende av för vår livsmedelsimport drabbas av klimatförändringar, brist på bränsle eller extrema väder riskerar vi i Sverige att få brist på mat. Det gör oss sårbara. Regeringen har nyligen beslutat om en nationell livsmedelsstrategi, det är välkommet, men vi behöver göra mer, även här i Göteborg. Vi i Miljöpartiet menar att kommunerna har ett ansvar för att producera mer mat i städerna, nära invånarna.

Miljöpartiet har drivit på för att göra staden mer självförsörjande, till exempel genom ny jordbruksmark för kommersiell odling i Angered, kommunala jordbruksrådgivare, en strategi för mer växthusodling, och fler bostadsnära odlingsområden. Det är så Göteborg får en mer hållbar livsmedelsförsörjning.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57