Anna-Lena ”Nena” Olin gav ut debutromanen Så många farväl innan sommaren. Inspirationen hämtade hon från morföräldrarnas berättelser. Nu är hon igång med uppföljaren. Foto: Markus Andersson

Debuten gav mersmak

Anna-Lena ”Nena” Olins bok Så många farväl, som kom ut innan sommaren, har levt med henne sedan hon var tonåring. – Det tar tid att skriva en bok, särskilt all research, säger hon, redan igång med nästa.

  • Publicerad 06:00, 19 aug 2015

Att debutera vid 55 års ålder har gett mer-smak.
– Jag jobbar med nästa bok, det kommer att ta tid, men kanske inte lika lång tid som den första, säger Anna-Lena, kallad Nena, Olin, bosatt i Torslanda.
På eget förlag, Talludden, gav hon innan sommaren ut den historiska romanen Så många farväl med utgångspunkt i barndomens Resö i Bohuslän. Det är en ren fiktiv historia men inspiration och miljöer är hämtade från platsen där hon spenderat otaliga somrar där mormors släkt bott i generationer. Under flera decennier har hon samlat på sig berättelser hon hört och fått berättade för sig, både under regelrätta intervjuer och i samtal med släkt och andra bofasta.
– Den här boken har verkligen följt med mig genom livet. Jag började redan som 15–16-åring att samla berättelser från mormor och morfar om hur livet var förr. Jag tyckte om att höra hur de hade det förr även om intresset svalnade ibland, som det gör med tonåringar, säger hon.

Unga Heddas kamp
För 8–10 år sedan började planerna på att samla dem i bokform ta mer tydlig form, men i stället för att det blev en historieskildring fick berättelserna liv och de växte. Det blev en roman där vi får följa unga Heddas liv och kamp för sina barn och de ibland så svåra livsvillkor som rådde under 1900-talets början. Främst utspelar sig handlingen på ön Resö, men tar oss även med till Strömstad och Göteborg.
– Men boken är en fiktiv, påhittad historia med verkliga miljöer och berättelser som grund. Men jag har varit noga med att betona att det är påhittat så att ingen tror att de funnits på riktigt. Men alla som berättat har gett sitt samtycke, säger hon.
Av historien kan vi lära så mycket, där lyser läraren i henne igenom, det erkänner hon.
– Visst finns en vilja att berätta hur det var förr, lite folkbildande. Men om jag ska vara ärlig så vet jag inte i dag vad som är sant och inte, allt är påhittat, säger hon.

Bra respons
Hon har fått bra respons och beställningarna rullar in. Debuten har givit mersmak, fler berättelser i sig som väntar på att bli nedskrivna.
– Den går under arbetsnamnet Boken om Elida. Den är fristående men ändå en uppföljare, kanske låter jag dem väva in i varandra, det får vi se, säger hon.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00