Definitivt: Då öppnar äldreboendena i Göteborg

Från och med den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets äldreboenden. Nu har Göteborgs kommun beslutat att de går på regeringens rekommendation vilket innebär att äldreboendena öppnar upp igen.

  • Publicerad 15:32, 21 sep 2020

Genrebild. Från och med den 1 oktober får anhöriga återigen besöka äldreboendena i Göteborg. Foto: Oleg Mikhaylov

Sedan den 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på landets äldreboende. Redan den 12 mars infördes ett lokalt besöksförbud inom äldreomsorgen i Göteborg. Men när det nationella förbudet nu hävs väljer Göteborgs kommun att göra samma sak.

– Vi vägde så klart för- och nackdelar. Samtidigt har våra expertmyndigheter i landet landat i det här. Men vi vill betona vikten av att göra det på ett tryggt och säkert sätt, säger Babbs Edberg, som ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19 i Göteborg stad.

Nu ska de olika stadsdelarna ta fram lokala planer för hur ett tryggt öppnande ska kunna gå till från och med 1 oktober.

– I grunden är planen gemensam, men det kan finnas lokala avvikelser. Det kan handla om hur äldreboendet ser ut för att kunna göra det möjligt med trygga och säkra besök, säger Babbs Edberg.

För en månad sedan hade Göteborg noll bekräftade covid-19 fall inom äldreomsorgen i Göteborg. Sedan dess har smittotalen varit fortsatt låga med några enstaka fall på ett boende.

Om smittspridningen skulle öka igen är Babbs Edberg dock inte främmande för ett nytt besöksförbud.

– I planen vi arbetar fram nu ska vi också ha en väg för hur vi ska arbeta om vi får in smitta igen. Det kan innebära att vi stänger tillfälligt. Nu ligger det ett stort ansvar på oss att öppningen sker tryggt och säkert för att inte bidra till smittspridning igen, säger Babbs Edberg.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20