Definitivt: Då öppnar äldreboendena i Göteborg

Från och med den 1 oktober häver regeringen besöksförbudet på landets äldreboenden. Nu har Göteborgs kommun beslutat att de går på regeringens rekommendation vilket innebär att äldreboendena öppnar upp igen.

  • Publicerad 15:32, 21 sep 2020

Genrebild. Från och med den 1 oktober får anhöriga återigen besöka äldreboendena i Göteborg. Foto: Oleg Mikhaylov

Sedan den 1 april har det varit ett nationellt besöksförbud på landets äldreboende. Redan den 12 mars infördes ett lokalt besöksförbud inom äldreomsorgen i Göteborg. Men när det nationella förbudet nu hävs väljer Göteborgs kommun att göra samma sak.

– Vi vägde så klart för- och nackdelar. Samtidigt har våra expertmyndigheter i landet landat i det här. Men vi vill betona vikten av att göra det på ett tryggt och säkert sätt, säger Babbs Edberg, som ansvarar för samordningen av äldreomsorgens arbete med covid 19 i Göteborg stad.

Nu ska de olika stadsdelarna ta fram lokala planer för hur ett tryggt öppnande ska kunna gå till från och med 1 oktober.

– I grunden är planen gemensam, men det kan finnas lokala avvikelser. Det kan handla om hur äldreboendet ser ut för att kunna göra det möjligt med trygga och säkra besök, säger Babbs Edberg.

För en månad sedan hade Göteborg noll bekräftade covid-19 fall inom äldreomsorgen i Göteborg. Sedan dess har smittotalen varit fortsatt låga med några enstaka fall på ett boende.

Om smittspridningen skulle öka igen är Babbs Edberg dock inte främmande för ett nytt besöksförbud.

– I planen vi arbetar fram nu ska vi också ha en väg för hur vi ska arbeta om vi får in smitta igen. Det kan innebära att vi stänger tillfälligt. Nu ligger det ett stort ansvar på oss att öppningen sker tryggt och säkert för att inte bidra till smittspridning igen, säger Babbs Edberg.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11