Bluff. En av kvinnorna, som då var i 15-årsåldern, bluffade till sig pengar från män hon fått kontakt med på en dejtingsajt. Foto: Mostphotos

Dejtingbluffen: Kvinnor lurade killar på swishpengar

Fem kvinnor från Frölunda – varav fyra från samma familj – döms för bedrägeri respektive penningtvätt efter att ha lurat till sig swishpengar från tre män i 20-årsåldern, som nu yrkar på över 400 000 kronor i skadestånd.

  • Publicerad 16:47, 21 okt 2020

Två av dem döms till ungdomstjänst respektive ungdomsvård, tre till villkorlig dom och böter och en frikänns.

Under 2018 registrerade en av kvinnorna, som då var i 15-årsåldern, en profil på en dejtingsajt där hon utgav sig för att vara minst 18 år.

Där har hon fått kontakt med tre olika män, alla i 20-årsåldern.

Genom olika osanna ändamål, som köp av medicin, betala hyra för att inte bli vräkt och betala mobilräkning, har hon lurat målsägande att upprepade gånger swisha olika belopp med löfte om återbetalning.

Enligt Tingsrättens dom har en stor del av pengarna satts in på medåtalade familjemedlemmars spelkonton för olika nätcasinon.

Pengarna ska även ha använts till Lisebergsbesök, bowling, limousinetur och nya mobiltelefoner, men även till inköp av en mindre crossmotorcykel, en moped, en fyrhjuling samt diverse skyddsutrustning.

Kognitiva nedsättningar

Vid husrannsakan påträffades en mängd inkassokrav riktade till olika familjemedlemmar, som enligt domen i viss utsträckning förekommer hos Kronofogdemyndigheten.

Enligt domen har minst två av de tre målsägande männen enligt uppgifter från deras respektive föräldrar vissa kognitiva nedsättningar på grund av olika sjukdomar.

De tre yrkar nu på skadestånd om totalt 439 755 kronor.

En av de totalt sex åtalade kvinnorna i åldrarna 18-72 år döms till ungdomstjänst för bedrägeri, en till ungdomsvård för penningtvätt och tre till villkorlig dom och böter för penningtvätt. En av dem frikänns.

Vi är GBG