Järnbrottshus i Högsbo är ett äldreboende för personer med demenssjukdomar. Foto: Kristian Risenfors

Dement smet från äldreboende – var försvunnen flera timmar

En dement person på äldreboendet Järnbrottshus i Högsbo smet ut och var försvunnen i flera timmar utan att personal upptäckte att hyresgästen inte var där.

  • Publicerad 11:12, 13 jul 2020

Birgitta Bard- Dahl, enhetschef på Järnbrotts hus. Foto: Jakob Kerren

Händelsen inträffade i januari i år. En av hyresgästerna på Järnbrottshus lämnade boendet på kvällen utan att personal upptäckte det. Detta trots att personallarm aktiverades. Efter flera timmars frånvaro, klockan 01, ringde en anhörig till personalen och berättade att polisen hade hittat hyresgästen i centrala Göteborg.

En sommar bakom plexiglas

I lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg av händelsen framkommer att nattpersonalen fick en chock då hen inte hade någon aning om att hyresgästen var försvunnen.

Enligt nattpersonalen hade kvällspersonalen sagt att hyresgästen låg och sov på sitt rum och inte vill ha tillsyn. Kvällspersonalen hävdar att informationen till nattpersonalen varit att personen var på en annan avdelning och fikade.

Exakt vad som skedde håller nu på att utredas.

Det är inte första gången en boende lämnar Järnbrottshus utan att personal uppmärksammat detta. Samma natt lämnade en annan boende Järnbrottshus utan att personalen märkte det och liknande incidenter har även inträffat tidigare.

Birgitta Bard Dahl, en av enhetscheferna på Järnbrottshus, säger att en förklaring till att flera hyresgäster försökt ta sig ut är att de nyligen flyttat tillbaka till sina gamla lokaler efter en renovering.

Dementa evakueras till andra sidan stan

– Vi fick många nya korttidsgäster som inte haft avlösning innan. Det tar ofta två till tre gånger i en ny miljö innan man trivs och känner igen sig. Det är en normal reaktion att vilja ta sig ut innan dess, säger Birgitta Bard Dahl.

Hur har det här kunnat ske gång på gång?

– Det finns en lag som säger att man inte får låsa in människor hur som helst. Det finns gäster som är somatiskt friska som ska kunna komma och gå som de vill. Vi har haft låst vissa tider där man behövt ha kod för att ta sig ut. Nu har vi infört kod permanent på alla tider. Men det är en kod man kan läsa sig till, säger Birgitta Bard Dahl.

Utöver låsta dörrar med kod har Järnbrottshus vidtagit flera åtgärder efter händelsen. Detta trots att utredningen alltså ännu inte är klar. Man har bland annat infört nya arbetstider, nya rutiner kring larm och utbildat all personal i vad som gäller. Även inredningen har setts över för att bättre möta demenssjukas behov.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Moderna dadaister i nära 50 år

Karl Gaslebens och Dan Söderqvists musikhistoria unik i Sverige Det träffades redan under gymnasietiden i Göteborg i 70-talets början. Som Twice a Man har Karl Gasleben och Dan Söderqvist verkat i nästan 40 år. Nu är det aktuella med nytt album.tisdag 11/8 11:26

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11