Järnbrottshus i Högsbo är ett äldreboende för personer med demenssjukdomar. Foto: Kristian Risenfors

Dementa evakueras till andra sidan stan

Lagom till jul ska de demenssjuka på äldreboendet Järnbrottshus i Högsbo evakueras till Hisingen. – Det är inte mänskligt att flytta dem till andra sidan stan, säger en anhörig.

  • Publicerad 14:15, 11 nov 2017

Kommunen riskerar ett vite på en kvarts miljon om de trånga utrymmena på Järnbrottshus inte byggs om. I våras blev det klart att de boende måste evakueras under tiden lokalerna renoveras.

I samma veva flyttade Maija Bramfors in på Järnbrottshus efter flera fallolyckor och en alzheimerdiagnos.

– Mamma var väldigt glad när hon flyttade in. Hon gnolade i badrummet, det var längesedan hon gjorde det, säger dottern Cathrine Bramfors.

Vid inflytten informerades de om renoveringen.

– De nämnde att den skulle ske om minst ett år och de pratade om evakuering till moduler vid Högsbo sjukhus. Och det tyckte vi lät okej, säger Cathrine Bramfors.

Två veckor efter att hennes mamma flyttat in på Järnbrottshus fick de reda på att evakueringen i stället skulle göras till Lillekärr på Hisingen som fram tills nyligen varit boende för ensamkommande.

– Det kom som en kalldusch. Det var ett flyttmöte med anhöriga. Vi alla blev förtvivlade och arga. Vad har vi för garantier att de boende får flytta tillbaka till Järnbrotts Hus? Vi kände oss överkörda. Kan verkligen detta vara det bästa alternativet att evakuera våra anhöriga till andra sidan stan. Det låter ju helt vansinnigt, säger Cathrine Bramfors.

Varför är det så dumt att evakueras dit?

– Mamma har bott i Frölunda i hela sitt liv. Vi är tre döttrar som också bor här i Frölunda. Resorna blir extra långa med tanke på alla byggprojekt som pågår, Västlänken med mera. Min ena syster bor precis vid mamma och tittar till henne om kvällarna. Hur ska vi kunna hälsa på och vara säkra på att allt fungerar om vi är utom räckhåll? Det är faktiskt människor det handlar om.

Birgitta Bardh Dahl, enhetschef på Järnbrottshus beklagar flytten till Hisingen. Men hon menar att det inte fanns något annat alternativ.

– Det har utretts till 190 procent. Jag vet att många är besvikna. Det hade jag också varit som anhörig. Som tur är finns garantier på att vi är tillbaka inom ett år.

Anhöriga och boende känner sig lurade. Kunde ni inte varit ärliga från början?

– Det var vi. Vi fick själva informationen från lokalförvaltningen om att vi skulle evakuera till paviljonger. Så det var den informationen vi hade. Sedan var det inte möjligt längre och Hisingen var det enda alternativet. Vi blev lika förvånade som dem. Så är det när beslut tas i en sådan här stor organisation som Göteborgs stad. Det är beklagligt, säger Birgitta Bardh Dahl.

Strax efter beskedet om evakueringen till Hisingen satte döttrarna Maija Bramfors på kö till ett annat boende. I dagarna kom beskedet om att hon fått plats på Änggårdsbackens äldreboende. Hon är inte ensam om att inte följa med till Lillekärr. Knappt hälften av de boende har sökt nytt boende.

– Som det ser ut nu följer 26 av 42 med till Lillekärr. Men det kan ändra sig om någon avlider eller om det blir fler byten som jag inte känner till, säger Birgitta Bardh Dahl.

Renoveringen av Järnbrottshus

Redan 2015 dömde arbetsmiljöverket ut storleken på hygienutrymmena på Järnbrottshus. Äldreboendet gjorde en del anpassningar men inte tillräckliga för att för att Arbetsmiöjöverket skulle anse att personalen kunde arbeta på ett ergonomsiskt säkert sätt.

Nu ska lokalerna renoveras. Under tiden får de boende flytta till evakueringsboendet Lillekärr på Hisingen för att sedan flytta tillbaka när ombyggnaden är klar efter sommaren.

Innan de kan flytta in på Lillekärr måste de lokalerna också renoveras och anpassas för de äldres behov. Förhoppningen är att de ska kunna flytta in vecka 51, samma vecka som julafton.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG