Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Foto: Lina Persson

"Demokraterna kan orsaka politiskt kaos"

Demokraterna har tagit sig från ingenting till ett parti att räkna med på bara ett år. Statsvetaren Folke Johansson tror att partiet kommer att orsaka politiskt kaos efter höstens val.

  • Publicerad 11:15, 23 jun 2018

– Det är ingen tvekan om att det är Västlänksfrågan de har vunnit sin position på och allt tyder ju på att det fortsätter att löna sig. Så det är både strategiskt smart och självklart att de väljer att fokusera på den frågan i höstens val.

Demokraterna säger att de är ett kunskapsparti som inte är ideologiskt bundet. Vad tänker du om det?

– Det finns ju inget parti som inte vill hävda att de har en stabil grund för sina förslag. Någonstans övergår det från specialisternas uppfattning till att handla om värderingar. När man ska ställa en verksamhet emot en annan, till exempel. Ska skolan få pengar eller socialförvaltningen få pengar? Då fungerar inte det där längre, då blir det andra typer av bedömningar.

– Ideologi innebär en slags princip för hur man ska göra de här bedömningarna, så förr eller senare utarbetas det väl en ideologi eller ideologiliknande kriterier också hos Demokraterna.

Var landar Dem då?

– Jag tror att de hamnar någonstans i mitten, nära Liberalerna och Centerpartiet.

Vilka kommer att vilja styra stan med Dem om det går bra för dem?

– Det är en svår fråga. Som det ser ut nu så är det Dem, VägV och SD som vill bli av med Västlänken. Jag tror att det är sannolikt att det blir en bred koalition mellan de andra partierna för att rädda anseendet och behålla Västlänken.

– Samtidigt kommer M, L och S att få interna problem. För jag tror inte att alla deras företrädare är fullständigt övertygade om Västlänken. Jag tror att det kommer att bli interna diskussioner, även om de håller masken utåt.

Hur många procent får de i höstens val, tror du?

– 12%. Många som säger att de gillar partiet nu kommer förmodligen att gå tillbaka till de gamla partisympatierna till valdagen.

– Men 12% skulle orsaka ett slags politisk kaos i Göteborg som förmodligen mynnar ut i en koalition mellan blocken.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11