DEMOKRATERNA. Henrik Munck, Veronica Öjeskär, Jahja Zeqiraj (har lämnat) och Martin Wannholt. Foto: Johanna Roos

Demokraterna vill både gasa och bromsa

Demokraterna har i skrivandets stund ännu inte lagt fram hela sitt budgetförslag för 2020. Men Henrik Munck (D) redovisar i stora dag vad förslaget går ut på.

  • Publicerad 12:01, 24 okt 2019

”Både gasa och bromsa”. Så beskriver Demokraterna i Göteborg sitt budgetförslag inför 2020.

– Vi ser att Göteborg behöver ett besparingspaket med både gas och broms. Vi behöver ställa om så vi kan ha mer personal i första linjen, som ute i skolor och i äldreomsorgen, men samtidigt måste man minska antalet anställda i övriga befattningar. Vi vill införa ett anställningsstopp för dessa befattningar, säger kommunalrådet Henrik Munck (D).

Vilka befattningar?

– Allt som inte ingår i det grundläggande arbetet med utbildning och välfärd.

Henrik Munck säger att staden måste spara 2 miljarder nästa år för att stå redo inför 2021 som väntas bli ännu tuffare. Men de vill inte se några skattehöjningar.

– Vi ser inte skattehöjning som ett alternativ. Det drabbar både den enskilde och ekonomin.

Samtidigt vill Demokraterna satsa på idrotten i Göteborg med en idrottsstrategi, 150 miljoner om året i utökat anslag till idrottsanläggningar och ökat stöd till föreningarna, inte minst i stadens utsatta områden.

– Idrotten är något som både bidrar till göteborgarnas hälsa och ger glädje och livskvalitet. Det är också en viktig del i samhällsbygget. Varje investerad krona i idrotten ger mer tillbaka i form av positiv samhällsutveckling, säger Henrik Munck.

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

Nu lägger ni fram en egen budget. Förs det samtidigt diskussioner med de andra partierna om eventuella samarbeten?

– Vi jobbar löpande i olika sakfrågor för att få igenom så mycket som möjligt av vår politik. Men i dagsläget ser vi inga förändringar i de olika konstellationerna, säger Henrik Munck.

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Han passar även på att kritisera Alliansen och de Rödgrönrosas budgetalternativ.

– Vi tycker att det var anmärkningsvärt att Alliansen presenterade sin budget och la fram det som att man vill satsa på skolan och förskolan, men i själva verket är det besparingar man vill göra. Det kan vi aldrig ställa oss bakom, säger Henrik Munck och fortsätter:

– De Rödgrönrosa gör dubbelt fel i våra ögon. De både höjer skatten och vill börja låna och använda resultatutjämningsreserven. Vi är fortfarande i bra konjunktur. Vår bild är att vi måste effektivisera hur kommunen fungerar i stället.

Just nu lägger partigrupperna fram sina budgetar, först den 4 november kommer kommunfullmäktige rösta om vilken som ska bli gällande.

1,3 miljarder mer i den Rödgrönrosa budgeten

Jahja Zeqiraj lämnar Demokraterna

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20