DEMOKRATERNA. Henrik Munck, Veronica Öjeskär, Jahja Zeqiraj (har lämnat) och Martin Wannholt. Foto: Johanna Roos

Demokraterna vill både gasa och bromsa

Demokraterna har i skrivandets stund ännu inte lagt fram hela sitt budgetförslag för 2020. Men Henrik Munck (D) redovisar i stora dag vad förslaget går ut på.

  • Publicerad 12:01, 24 okt 2019

”Både gasa och bromsa”. Så beskriver Demokraterna i Göteborg sitt budgetförslag inför 2020.

– Vi ser att Göteborg behöver ett besparingspaket med både gas och broms. Vi behöver ställa om så vi kan ha mer personal i första linjen, som ute i skolor och i äldreomsorgen, men samtidigt måste man minska antalet anställda i övriga befattningar. Vi vill införa ett anställningsstopp för dessa befattningar, säger kommunalrådet Henrik Munck (D).

Vilka befattningar?

– Allt som inte ingår i det grundläggande arbetet med utbildning och välfärd.

Henrik Munck säger att staden måste spara 2 miljarder nästa år för att stå redo inför 2021 som väntas bli ännu tuffare. Men de vill inte se några skattehöjningar.

– Vi ser inte skattehöjning som ett alternativ. Det drabbar både den enskilde och ekonomin.

Samtidigt vill Demokraterna satsa på idrotten i Göteborg med en idrottsstrategi, 150 miljoner om året i utökat anslag till idrottsanläggningar och ökat stöd till föreningarna, inte minst i stadens utsatta områden.

– Idrotten är något som både bidrar till göteborgarnas hälsa och ger glädje och livskvalitet. Det är också en viktig del i samhällsbygget. Varje investerad krona i idrotten ger mer tillbaka i form av positiv samhällsutveckling, säger Henrik Munck.

Experten: "Snart måste Alliansen börja ta fullt ansvar"

Nu lägger ni fram en egen budget. Förs det samtidigt diskussioner med de andra partierna om eventuella samarbeten?

– Vi jobbar löpande i olika sakfrågor för att få igenom så mycket som möjligt av vår politik. Men i dagsläget ser vi inga förändringar i de olika konstellationerna, säger Henrik Munck.

Fortsatta besparingar i Alliansens nya budget

Han passar även på att kritisera Alliansen och de Rödgrönrosas budgetalternativ.

– Vi tycker att det var anmärkningsvärt att Alliansen presenterade sin budget och la fram det som att man vill satsa på skolan och förskolan, men i själva verket är det besparingar man vill göra. Det kan vi aldrig ställa oss bakom, säger Henrik Munck och fortsätter:

– De Rödgrönrosa gör dubbelt fel i våra ögon. De både höjer skatten och vill börja låna och använda resultatutjämningsreserven. Vi är fortfarande i bra konjunktur. Vår bild är att vi måste effektivisera hur kommunen fungerar i stället.

Just nu lägger partigrupperna fram sina budgetar, först den 4 november kommer kommunfullmäktige rösta om vilken som ska bli gällande.

1,3 miljarder mer i den Rödgrönrosa budgeten

Jahja Zeqiraj lämnar Demokraterna

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47