Banbrytande förslag. Henrik Munck, Veronica Öjeskär, Jahja Zeqiraj och Martin Wannholt under tisdagens presskonferens. Foto: Johanna Roos

Demokraterna vill riva upp hela göteborgspolitiken

Göteborgs nyaste parti, Demokraterna, vill inte bara stoppa Västlänken. Nu föreslår man en total ommöblering av den politiska organisationen som styr staden. – Just nu är det hela havet stormar, säger partiledaren Martin Wannholt på en presskonferens, där en rad banbrytande förslag presenterades.

  • Publicerad 16:46, 29 maj 2018

För ett år sedan fick Göteborg ett nytt parti, Demokraterna (DEM). Partiet har främst profilerat sig genom att manifestera sitt starka motstånd till Västlänken och vilja avskaffa trängselskatten.

Partiet som startades och leds av den tidigare moderaten Martin Wannholt värvade i mars två tunga namn inom göteborgspolitiken: Henrik Munck, tidigare miljöpartist, förste vice ordförande i Trafiknämnden och SDN-ordförande Västra Göteborg och Jahja Zeqiraj, tidigare socialdemokrat och ordförande i Fastighetsnämnden och SDN-ordförande Västra Hisingen.

Alltför komplex styrning

Idag har partiet runt 1800 medlemmar, men – utöver att stoppa Västlänken – vad vill man egentligen?

För att besvara den frågan bjöd Demokraterna under tisdagsförmiddagen in till en presskonferens och förslagen som presenterades var minst sagt banbrytande. Kritiken riktas främst mot stadens politiska styrning, som man inte anser fungerar eftersom den är alltför komplex.

"Mellan stolarna"

– Vi vill ta ett samlat grepp för vad staden vill uppnå. Bedömning av helheten görs inte idag. Det finns många exempel på där beslut faller mellan stolarna för att styrning och uppföljning fallerar. Se bara på bristen på förskoleplatser som ingen tog ansvar för, säger Henrik Munck.

Kort sagt vill man riva upp och möblera om hela politiken.

Konkret handlar det bland annat om att skrota de tio stadsdelsnämnderna till förmån för fyra geografiska huvudområden.

Man vill även arbeta utifrån ett samlat budgetförslag för hela den kommunala verksamheten som ytterst ska ansvaras av stadsdirektören.

Förslaget innebär också en halvering av den politiska administrationen – bland annat genom att avskaffa politiska styrelser i de kommunala bostadsbolagen och endast behålla styrelsen i moderbolaget Bostads AB Framtiden.

Ni är emot utförsäljningen av allmännyttans bostäder och vill istället ombilda hyresrätter i förorten. Varför? Hur ska man stötta människor att kunna köpa sin bostad?

– Vi är för ett blandat boende i förorten, bland annat ser vi lyckade exempel på det i Eriksbo och Tynnered. Det är ett sätt att få kvarboende och att människor inte flyttar när de integrerats, säger Jahja Zeqiraj.

– Vi är beredda att stötta upp med gode män för den som vill köpa. Sedan ska man inte glömma att många invandrare är vana att äga sin bostad, säger Henrik Munck.

Var placerar ni er på en höger-vänster-skala?

– Vi håller oss borta från den skalan och stöder oss på lagen istället. Vill vill tillbaka till det kommunala grunduppdraget och lyckas vi med det hamnar man mitt i prick, säger Jahja Zeqiraj.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG