Demokratisk yra: "Ett historiskt val"

Resultaten från de 350 valdistrikten i Göteborg har börjat ramla in. Hittills är 153 distrikt räknade. Samtidigt har Valmyndigheten fortsatt stora problem med sin hemsida.

  • Publicerad 21:11, 9 sep 2018

Följ Göteborgsvalet live HÄR.

De fem hundra demokrater som har tagit sig till Lindholmen för partiets valvaka reser sig upp och jublar. På skärmen vid scenen visar att Demokraterna går om Moderaterna och lägger sig som näst största parti.

– Jävlar, vad där här går bra, säger en kvinna i leopardmönstrad blus och skrattar.

Hon låter förvånad, trots att Demokraterna skulle bli kommunens största, med 18,8 procent, enligt den opinionsmätning som GP/Sifo presenterade i veckan.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt rör sig runt i den stora lokalen. Men har inte äntrat scenen – än. Han väntar med att uttala sig till resultatet är säkert. Och än finns det utrymme till förändringar.

– Vi står inför ett historiskt val. Vi har 16 procent av rösterna, säger en man på scenen och möts av applåder. Jag har hört att Torslanda inte är med i statistiken än, och där ska ni veta - där har vi 100 procent. Tvåan i början av Socialdemokraternas valresultat kommer att bli en etta, det slår jag vad om!

Bada fontän

Adriana Aires, ordförande för Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt är nöjd så här långt. Partiet har i skrivande stund 11,7 procent av rösterna.

– Vi är jätteglada såklart. Vi har haft en fantastisk valrörelse där det känts väldigt väldigt bra i Göteborg.

Har du satt något eget mål?

– Oj, jag vet inte. Det har ju pratats om att det ska badas i fontänen vid vissa siffror men det är klart att det ser ut som vi är på väg att göra ett av våra bästa resultat i kommunen på många år. Så bara det är ju fantastiskt.

Vad tror du att det beror på?

– Det beror på att vi växer som parti vi har haft en medlemstillströmning under väldigt många år. Vi har jobbat väldigt mycket lokalt med organisering och vi är en del av en större rörelse som finns i Göteborg. Det är inte bara Vänsterpartiet utan en folkrörelse som organiserar sig i många olika frågor och som rör många människor. Vi har också stått fasta i våra värderingar och i vår politik och det tror jag att människor har sett.

Anna är stolt

Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg och riksdagsledamot htalade tidigare i kväll på partiets valvaka och sa då så här:

– Jag älskar er! Hur det än går så ska alla vara stolta över vår kämpainsats.

– Ett socialdemokratiskt parti kan inte vara nöjda över sådana här siffror. Och det är inte allianspartierna som vinner mark utan populism och högerextremism. Samhället har varit med om detta tidigare. Då lyckades vi socialdemokrater plocka upp misstron.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse. Men vet ni vad, nästa valrörelse, inför valet 2022, den börjar redan på tisdag. För vi behöver stärka oss. Vi behöver en stark organisation. Vi behöver vara närvarande där människor faktiskt är.

Soffan: "Hoppas det tickar upp"

Ann-Sofie Hermansson, Socialdemokraternas förstanamn till kommunfullmäktige i Göteborg, har också kommenterat de tidiga siffrorna:

– Valrörelsens mätningar har varit betydligt sämre så det är ju kul om vårt kampanjarbete har gjort så att vi har tickat upp de här sista procentenheterna i slutet och så har det känts i valkampanjen också. Så det är kul.

Det är ett historiskt dåligt resultat, men du är ändå positiv?

– Ja, relativt sett efter förutsättningarna. Det här har ju varit en situation under några månaders tid nästan när vi har haft lite olika mätningar. Så relativt sett, måste jag säga, så känns det bra. Antagligen har kampanjen vi har bedrivit här i slutet har givit resultat. Alla andra år brukar det ju falla mot slutet, det brukar man ju säga om Socialdemokraterna. Nu har vi gjort tvärtom så det känns bra faktiskt.

3 av 4 röstar på samma sätt i kommunalvalet som i riksdagsvalet, vad tänker du då om valet i Göteborg när du hör siffrorna från vallokalsundersökningen?

– Vi hoppas att vi också då tickar upp några procentenheter. Det är ingen idé att spekulera i det innan de siffrorna kommer men det är klart att det även i Göteborg har bedrivits en fantastisk valkampanj. Så det kan ju vara så att det tickar upp också här. Det får vi hoppas.

(Texten uppdateras)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG