Sabira Hassan, t.v., säger att hon har fått många nya vänner på demokratiskolan. Trots att alla kommer från Angered var det många hon aldrig hade träffat. T.h: Jenny Helin. Foto: Lena C Carlsson

Demokratiskola - mitt i sommarlovet

Under några sommarveckor har 31 högstadie- och gymnasieelever sommarjobbat genom att gå i en demokratiskola i Angered. – Det är vi ungdomar som är framtiden och framtidens beslutsfattare, säger Sabira Hassan, en av deltagarna.

  • Publicerad 11:13, 6 jul 2018

Det är första året stadsdelsförvaltningen i Angered anordnar demokratiskola som feriejobb. Ungdomarna, som går i nian och 1:an på gymnasiet, har sökt stadens feriejobb och lottats till 3-4 veckor i sommarskola.

– Det känns faktiskt bra att gå i skolan på sommarlovet. Det är bra att lära sig nya saker och de här frågorna är viktiga. Det är vi ungdomar som är framtiden och framtidens beslutsfattare, säger Sabira Hassan som är en av deltagarna.

Hon berättar att hon kommer från en familj där demokratifrågor ofta diskuteras och att hon hade ganska bra koll ämnet sedan tidigare.

– Man har ju lärt sig mycket i skolan men det är ändå bra med en repetition. Man glömmer saker lätt, säger hon.

Syftet med Camp Demokrati, som sommarskolan heter, är att värna om demokratin och få ungdomarna att känna sig delaktiga och förstå att de är med och formar framtiden.

– Vi vill nå ut med mer kunskap om demokratifrågor, hur demokrati fungerar. Men också som en kraft mot antidemokratiska krafter, säger Jenny Helin, en av handledarna. I normala fall jobbar hon förebyggande mot våld i nära relationer i stadsdelen.

Sedan den 11 juni har ungdomarna jobbat med olika projekt och satt sig in i både partipolitik och sakfrågor. Flera politiker och organisationer har också varit på plats på seminarier, bland annat Ann-Sofie Hermansson (S), Rossana Dinamarca (V) polisen, en präst och en imam.

– Vi har fått lära oss en hel del om mänskliga rättigheter, hur man röstar, vad de olika partierna står för och så där. Tre av oss som är med får också rösta nu i valet så det har varit extra bra för dem, säger Sabira Hassan.

Alla ungdomarna är uppväxta i Angered och ett av syftena har varit att de ska föra sina kunskaper vidare till andra i området

– Det är många i Angered om inte röstar. Jag tror att många inte vet att man kan rösta och faktiskt påverka. Det är viktigt att göra sin röst hörd. Om du inte röstar så kan du inte heller påverka samhället till det bättre. Då kan du inte klaga om det är något du tycker är fel, om du inte försökt göra något åt det, säger Sabira Hassan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG