Den övergivna förskolan i Högsbo måste rivas

Förskolebyggnaden på Skiljemyntsgatan har stått tom sedan 2013 då barnen tvingades flytta till baracker efter misstänkt mögel. Nu jobbar staden med att få till ett rivningsbeslut.

  • Publicerad 16:07, 26 okt 2017

När Waldorfförskolan Västanvind i Högsbo behövde utöka sin verksamhet erbjöds de att hyra den gamla förskolan på Skiljemyntsgatan som hade stått tom ett tag. Men efter bara två år tvingades de 2013 flyttat till baracker.

Sedan dess har förskolan stått tom. Först trodde man att byggnaden var kraftigt ansatt av mögel. Senare visade det sig vara kloranisoler som är ofarligt men som kan ge mögellikande dofter.

En rivningsplan av förskolan är precis klar och ska nu godkännas i nämnden och av stadsbyggnadskontoret innan rivningen kan påbörjas.

– När själva rivningen kan påbörjas som tidigast är svårt att säga. Det beror på vilka resurser vi har på projektavdelningen. De är otroligt överbelastade. Så är det i nästan alla byggprojekt i Sverige. Men som tidigast någon gång under nästa år, annars året efter, säger Martha Sandoval avdelningschef på lokalförvaltningen.

Men innan byggnaden är riven och en ny kan vara på plats kommer troligtvis förskolan Västanvind att flytta.

– Lokalförvaltningen har hittat en tomt uppe i Högsbohöjd där vi ska få nya baracker. De har sagt att vi ska kunna flytta in där i augusti 2018, säger förskolechefen Emilia Karlsson.

Hur känns det att flyttat till nya baracker?

– Det känns lite tråkigt. Men vi vill gärna ha en stor trädgård. Den tomten vi har blivit erbjudna passar oss bra.

Förskolan och staden för diskussioner om hur mycket hyresreducering förskolan ska få för de år de tvingats ha verksamheten i baracker.

Fakta

Kloranisollukten kommer från träskyddsbehandling med olika typer av giftiga kemikalier.

I hus byggda mellan 1950 och 1970 är det relativt vanligt med lukt från kloranisoler.

Lukten sprider sig till i pricip allt den kommer i kontakt med och är mycket svår att få bort.

Enligt forskning från Karolinska institutet är kloranisollukten ofarlig men den kan skapa en hälsofara i form av oro och stressrelaterade och inflammatoriska symtom eftersom man lätt tror att det är mögel.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57