Den övergivna förskolan i Högsbo måste rivas

Förskolebyggnaden på Skiljemyntsgatan har stått tom sedan 2013 då barnen tvingades flytta till baracker efter misstänkt mögel. Nu jobbar staden med att få till ett rivningsbeslut.

  • Publicerad 16:07, 26 okt 2017

När Waldorfförskolan Västanvind i Högsbo behövde utöka sin verksamhet erbjöds de att hyra den gamla förskolan på Skiljemyntsgatan som hade stått tom ett tag. Men efter bara två år tvingades de 2013 flyttat till baracker.

Sedan dess har förskolan stått tom. Först trodde man att byggnaden var kraftigt ansatt av mögel. Senare visade det sig vara kloranisoler som är ofarligt men som kan ge mögellikande dofter.

En rivningsplan av förskolan är precis klar och ska nu godkännas i nämnden och av stadsbyggnadskontoret innan rivningen kan påbörjas.

– När själva rivningen kan påbörjas som tidigast är svårt att säga. Det beror på vilka resurser vi har på projektavdelningen. De är otroligt överbelastade. Så är det i nästan alla byggprojekt i Sverige. Men som tidigast någon gång under nästa år, annars året efter, säger Martha Sandoval avdelningschef på lokalförvaltningen.

Men innan byggnaden är riven och en ny kan vara på plats kommer troligtvis förskolan Västanvind att flytta.

– Lokalförvaltningen har hittat en tomt uppe i Högsbohöjd där vi ska få nya baracker. De har sagt att vi ska kunna flytta in där i augusti 2018, säger förskolechefen Emilia Karlsson.

Hur känns det att flyttat till nya baracker?

– Det känns lite tråkigt. Men vi vill gärna ha en stor trädgård. Den tomten vi har blivit erbjudna passar oss bra.

Förskolan och staden för diskussioner om hur mycket hyresreducering förskolan ska få för de år de tvingats ha verksamheten i baracker.

Fakta

Kloranisollukten kommer från träskyddsbehandling med olika typer av giftiga kemikalier.

I hus byggda mellan 1950 och 1970 är det relativt vanligt med lukt från kloranisoler.

Lukten sprider sig till i pricip allt den kommer i kontakt med och är mycket svår att få bort.

Enligt forskning från Karolinska institutet är kloranisollukten ofarlig men den kan skapa en hälsofara i form av oro och stressrelaterade och inflammatoriska symtom eftersom man lätt tror att det är mögel.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11