Sommarbrygga. Tillträde förbjudet på sommarens bästa utkiksplats.

Den populära bryggan i Majorna rivs nästa år – stängs redan nu

Bryggan vid Klippan i Majorna är en populär samlingsplats. Nu ska hela bryggan rivas. Orsaken är att armeringsjärnet under trädäcket har fått allvarliga skador.

  • Publicerad 08:02, 6 jul 2022

Ingen som brukar flanera i området har missat avspärrningen på bryggan. Den välbesökta träbryggan nedanför Sockerbruket i Majorna har stängts av helt, utan närmare förklaring.

En skylt vid stängslet meddelar att "kommande" underhållsarbete är på gång.

Vad betyder det?

– Arneringsjärnet under bryggan är så pass allvarligt skadat att bryggan måste rivas, säger Mats Ljungblom som är enhetschef för Byggnadsverk och belysning på trafikkontoret.

Förra sommaren skrev GöteborgDirekt flera artiklar om "stöket vid Klippan". De boende i bostadsrättsföreningarna runt omkring klagade över buskörning med bilar och fyrhjulingar, hög musik och nedskräpning. Många av de bilburna besökarna använde just bryggan som en samlingsplats.

– Att vi har stängt av bryggan har absolut ingenting med klagomålen att göra. Avspärrningarna har gjorts av säkerhetsskäl, understryker Mats Ljungblom.

Ny och större brygga

Tanken på att reparera bryggan har övergivits. Istället är planen att riva hela trädäcket för att ge plats åt något ännu bättre. Mats Ljungblom berättar att ärendet därefter ska lämnas över till enheten för Stadsliv som arbetar med att utveckla gator och platser i Göteborg.

– Det blir förmodligen en ännu större brygga med högre tillgänglighet. Vi vill verkligen att bryggan ska vara en plats för människor att hänga på, säger han.

När rivningen och ombyggnaden ska ske är fortfarande oklart. Men det lär inte bli förrän nästa år. Först ska det göras en utredning innan arbetat kan projekteras och en upphandling kan komma till stånd.

Stängd i sommar

Att bryggan är avstängd hela sommaren, har heller ingen större betydelse för grannarna i området. Enligt Conny Alsenius, som bor i närheten, är trafiken till kajen fortfarande lika intensiv som den var före skylten kom upp.

– Här är full rulle varje kväll. Helgerna är värst, då är det crescendo av bilar som kör fram och tillbaka med smällande avgasrör, säger han.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47