Oavgjort. När matchen avbröts i början av andra halvlek var ställningen 0-0. Foto: Robin Christensen

Derbyt ställs in – Gais ställer inte upp

Den avbrutna matchen mellan IFK Göteborg och Gais skulle ha spelats klart idag, tisdag. Men efter att Gais målvakt inte kommer till spel på grund IFK Göteborgs supportrars raketskjutning meddelar Gais att de inte ställer upp.

  • Publicerad 12:09, 26 feb 2019

När måndagens möte mellan IFK Göteborg och Gais avbröts på grund av att ett stort antal raketer skjutits in mot planen togs beslutet att matchen skulle spelas klart på tisdagen.

Där och då var representanter från både föreningarna överens om det beslutet.

Efter raketskandalen – matchen spelas klart utan publik

Men efter att Gais målvakt Marko Johansson nu inte kan spela på grund av raketerna som smällde av nära honom meddelade Gais vid lunchtid att de inte kommer ställa upp i matchen. På Gais hemsida skriver styrelsen, tränarstaben och klubbchefen:

”Den kraft som frågan tagit från organisationen, lag och ledare är dessutom väldigt omfattande varpå de sportsliga förberedelserna helt kommit i skymundan och nu belastar helheten än mer negativt. GAIS bedömer att det för oss som klubb inte finns sportsliga förutsättningar att matchen genomförs rättvist och väljer därför att inte komma till spel.”

Gais anser också att de borde tilldelas segern.

– GAIS samlande känslomässiga uppfattning hos ledare, lag, klubbchef och styrelse är att allt annat än att klubben tilldöms segern med 3-0 vore en förlust för fotbollen och en acceptans för gårdagens omfattande ordningsstörningar, säger klubbchefen Erik Bergkvist.

Nu blir det upp till Svenska fotbollsförbundet att avgöra det sportsliga utfallet i matchen.

I ett öppet brev på IFK Göteborgs hemsida skriver klubbdirektören Max Markusson att de maskerade supportrarnas agerande kan innebära över 1 miljon i ökade kostnader och minskade intäkter och detta i en redan ansträngd ekonomisk situation.

Öppet brev från IFK Göteborgs klubbdirektör

Så här ligger det till…

Gårdagens match mot GAIS skulle markera startskottet för en ny säsong. Ett år med mängder av utmaningar, men också möjligheter, för IFK Göteborg – både sportsligt och ekonomiskt.

Vi vill och behöver sälja fler årskort, öka publiksiffrorna, locka nya och gamla partners att engagera sig mer i IFK Göteborg – och inte minst få duktiga spelare att välja oss.

Det började så bra – stoltheten när ”Snart skiner Poseidon” ekade över Hisingen gick att ta på och vi fick uppleva en bra första halvlek med derbytryck på plan och på läktarna.Men, så förstördes festen.

Det som hände igår – det hjälper oss inte på något sätt!

Det finns ett regelverk kring fotbollen och det finns för att alla ska känna sig trygga. Detta kan man tycka vad man vill om men konsekvensen av att ett antal personer bröt mot det genom att skjuta raketer är att allt vi gör i år blir svårare. Så enkelt är det.

Vi vill vinna våra matcher på lika villkor och det känns oerhört tråkigt att nås av beskedet att GAIS målvakt Marko Johansson inte kan spela idag då han måste uppsöka läkarvård p.g.a. den smäll som detonerade bredvid honom.

Konsekvensen av ert handlande – ni som maskerade er och beslutade er för att skjuta raketer – är att allt det som IFK Göteborg måste göra för att lyckas blir ännu svårare.

Vi kommer behöva jobba hårdare för att locka barn och unga ifall deras föräldrar inte känner att det går att garantera deras säkerhet. Vi kommer behöva jobba hårdare för att få partners och sponsorer att investera ifall de inte känner att de har samma värdegrund som klubben. Det är en direkt nackdel att spelare känner en otrygghet på plan och just i detta fallet försvårar det för oss att få tillfälle att utvärdera spelare på vår U21-match ikväll i Falkenberg. Besvikelsen för många biljettköpare innebär att många hör av sig kring sina biljetter och vi kommer att kommunicera mer specifikt kring detta på vår hemsida längre fram.

Bara så att alla förstår – vi pratar om att äventyra över 1 miljon kronor i ökade kostnader och minskade intäkter och detta i en redan ansträngd ekonomisk situation.

Bara sedan igår har jag mottagit över 100 mail av besvikna både biljettköpare och partners och tyvärr har jag ingen möjlighet att svara alla personligen men här kommer ett svar till er alla:

Vi kommer att göra vad vi kan och får lov till inom lagens riktmärken för att hitta de ansvariga och ställa dem till svars samt polisanmäla händelsen. Vi vet hur detta har skett och uppmuntrar alla som vill att IFK Göteborg ska lyckas i framtiden till att hjälpa oss att förhindra liknande händelser i framtiden.

Och till er som maskerar er, går medvetet mot de regler som finns och därmed förstör för klubben – jag heter Max Markusson – och jag finns på Kamratgården nästan alla dagar i veckan. Kom upp och ta en kaffe med mig och förklara HUR eller VARFÖR ert agerande hjälper klubben framåt.

Vi är här för att vinna titlar och för att vara en klubb som man ser upp till – både på och utanför plan. Hjälp oss i detta och stötta laget ni älskar för det är då – VI – som ett enat IFK Göteborg kommer att bli framgångsrika.

Max MarkussonKlubbdirektör IFK Göteborg


Källa: IFK Göteborg

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11