Designdebuterar som 94-åring

Det är aldrig för sent att lägga en ny titel till sitt CV. Joy Zandén i Särö kan vid 94-års ålder även kalla sig tapetdesigner.

  • Publicerad 08:00, 5 aug 2016

I sin farfars komponistlya på Särö, med utsikt över havet och Lilla Keholmen, ön som en gång tillhörde familjen, visar Joy Zandén upp sin skatt från ett yrkesliv som mönsterkonstruktör.

Det skulle krävas fler sidor än den här tidningen innehåller för att berätta om ett liv som börjar i Paris och slingrar sig genom Stockholm, Köpenhamn, Göteborg och förstås till Särö.

Hennes första konstnärliga arbete var med teatermåleri på Operan i Stockholm. Eller konstnärligt och konstnärligt, ”målardräng” kallar hon tjänsten.

– Jag fick mest blanda färg och patinera kostymer.

Tufft för kvinnor

Att arbeta i opera och teatervärlden som kvinna på 1940-talet var varken en helt lätt eller konventionell väg att gå.

– Du har ju berättat om en väldig sexism, det var männens värld helt klart, säger dottern Jessica Zandén.

Joy Zandén hann arbeta även på Stora Teatern i Göteborg och på Köpenhamns­operan. I Köpenhamn födde hon sitt första barn innan hon återvände till Göteborg.

Att det blev just mönsterdesign var ingen självklarhet.

– Det var inte alls meningen att jag skulle syssla med detta, det var en födkrok. Jag kom till Göteborg med en bebis, och var tvungen att livnära mig på något vis. Min morbror hade en textilfirma där jag fick plats. Det var där jag lärde mig hur man gör mönster.

Och hennes verk sålde bra. Hon skapade ljusa, luftiga mönster som låg rätt i tiden i slutet av 40-talet. Swedish modern, kallades stilen som var på modet då.

– Det beställdes dukar till jul som man satt och tecknade på midsommar, och tvärtom. Det var långa dagar jag satt med vita papper, färg och pensel.

Det konstnärliga har hon skickat vidare till både barn och barnbarn. Säljbiten däremot, var svårare. Vid ett tillfälle fick hon i uppdrag att försöka sälja in sina mönster i New York.

– Jag var uppklädd i handskar och flor och allt vad man hade på den tiden. De bläddrade och sa ”very nice, very nice” om allt. Men min skönhet var inte tillräcklig, haha, jag sålde inte ett enda mönster!

Ställer ut skatten

I dag ligger den stora mönsterskatten från 1950-talet hemma i huset på Särö. En samling som inte borde falla i glömska, tyckte Jessica Zandén, som tog sig för att lyfta fram sin mors verk i ljuset igen.

– 1950-talet är modernt igen, och Sandberg var kloka nog att nappa fort på idén, berättar hon.

Tillsammans har de valt ut tre mönster i tre olika färgställningar. Hur de ser ut hemlighålls i några månader till. Klart är i alla fall att det bara är en bråkdel av vad som finns hemma i Särö.

Swedish modern

Begreppet Swedish modern lanserades i slutet av 1930-talet, som en omtolkning av den strama funktionalismen – mer konstnärligt och organiskt. Josef Frank var den stora inspiratören.

”Starka färger och kraftfulla mönster kan häva känslan av instängdhet. Till och med en kyffig skrubb kan bli spännande med en effektfull tapet.” Josef Frank 1947.

Sandberg är ett svensk designföretag baserat i Ulricehamn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG