DIPLOMAT. Désirée Hermann bor i Stockholm men hälsar på hemma i Göteborg så ofta hon kan. Foto: Utrikesdepartementet

Désirée från Haga på väg mot toppjobbet

Désirée Hermann, 26 år, från Haga går på Utrikesdepartementets diplomatprogram. "Ska man ha det här jobbet måste man vara öppen för att man kan placeras var som helst. Jag lockas av det", säger hon.

  • Publicerad 15:20, 18 okt 2020

Utrikesdepartementet i Stockholm. Foto: Roland Lundgren

I SVT:s humorserie DIPS får tittarna följa det dagliga arbetet på landets kanske hemligaste arbetsplats – Utrikesdepartementet i Stockholm. För de verkliga diplomaterna är arbetsplatsen inte riktigt så dråplig.

– Vissa saker stämmer såklart inte alls och är överdrivna eller bygger på gamla myter, men i många av skämten finns en viss sanning. Det ger faktiskt en viss inblick i en arbetsplats som ibland kan uppfattas abstrakt och hemlig. Det är inte bara så att vi sitter och skriver rapporter, säger Désirée Hermann.

Hur menar du?

– Serien är ju överdriven. Men det räcker inte att som diplomat vara en fantastisk skribent eller förhandlare. Att ha en känsla för att ta emot gäster eller kunna föra sig i olika internationella sammanhang är också viktigt. Man måste ha en förmåga att hantera många olika saker.

Désirée är uppväxt i Haga och Linné, gick på Hagaskolan och tog sedan sin kandidatexamen ett stenkast bort på Handelshögskolan. Familjen är kvar i Göteborg och hon hälsa på så ofta hon kan.

Sedan ett år tillbaka tjänstgör hon på enheten Global agenda och i år går hon på UD:s diplomatprogram.

– Det är ett traineeprogram som erbjuder både teori och praktik. I det teoretiska handlar det dels om vad det innebär att företräda Sverige utomlands, dels konkreta verktyg som du kan använda i ditt arbete – som förhandlingsteknik eller språkkunskaper. Det är hela verktygslådan.

Trots att Désirée bara är 26 år har hon redan hunnit med utbytestermin i England, masterstudier i Paris, praktik på FN i New York och jobb i Colombia och på Madagaskar.  

– Nästa steg är inte helt klart. Sannolikt stannar jag ytterligare ett år i Stockholm och fortsätter på samma tjänst. Året efter det blir det nog utlandspostering.

Var vill du hamna?

– Ska man ha det här jobbet måste man vara öppen för att man kan placeras var som helst. Jag lockas av det, säger Desirée som talar både svenska, engelska, franska och spanska.

Intresset för svensk utrikespolitik och frågor som jämställdhet och demokrati har funnits med länge. I gymnasiet engagerade hon sig i organisationen Europeiska Ungdomsparlamentet där hon tidigt fick resa runt och diskutera olika frågor på internationell nivå.

– Man representerade inte något parti, utan fick ge uttryck för sina egna åsikter i en öppen miljö, vilket var skönt. Jag var väldigt engagerad och jag tror mycket växte fram därifrån, säger Désirée.

Har du något tips till andra unga som vill bli diplomat?

– Mitt tips är att bredda sina kunskaper och engagera sig i svenska FN-förbundet, Utrikespolitiska Föreningen, Europeiska Ungdomsparlamentet eller någon annan liknande förening. Läs olika språk och jag tycker definitivt man ska ta alla möjligheter till internationella utbyten. Ju mer internationella studier man kan få in desto bättre. Åk inte heller till samma ställe som dina kursare om du verkligen vill komma in i en annan kultur.

UD:s diplomatprogram

Diplomatprogrammet förbereder blivande svenska diplomater för tjänst i utrikesförvaltningen, det vill säga på Utrikesdepartementet i Stockholm och vid Sveriges drygt 100 utlandsmyndigheter.

Just nu rekryteras nästa års deltagare. Ansökningen stänger den 21 oktober.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11