Foto: Hisingsskylten, Montage: Mia Sterner

Det blir ingen skylt – på Ramberget åtminstone

Nu är ödet avgjort för en eventuell Hisingsskylt på Ramberget. Men initiativtagarna har inte kastat in handduken för det. 

  • Publicerad 06:45, 25 mar 2016

Det var i måndags som park- och naturnämnden klubbade igenom beslutet om skylten. Enligt nämndens ordförande, Cecilia Dalström Eek (S), var politikerna från höger till vänster så gott som eniga.
En skylt på Ramberget skulle skymmas av Karlatornet, påverka värdefull natur och kan krocka med en eventuell linbana, lyder några av argumenten.
Men frågan är långt ifrån avgjord. Utredningen har även sett över en placering på Arödsberget, i närheten av Backaplan. Inga direkta nackdelar med det alternativet har framkommit.
Enligt park- och naturförvaltningen skulle en skylt, beräknat på att den sitter uppe tio år, kosta cirka åtta miljoner kronor. Det har man inte råd med, menar Cecilia Dalström Eek.
– Så i sådana fall krävs externa finansiärer, säger hon.
Och det är inte omöjligt.
Jesper Hallén och Olof Antonsson är Hisingsskyltens initiativtagare. De är inte förvånade över nämndens beslut, men med siktet inställt på Arödsberget fortsätter de oförtrutet arbetet med att få till en skylt.
– Vi har börjat leta sponsorer på egen hand, det tror jag vi kan hitta. Vi har också pratat om att starta en crowd funding, så alla som vill kan vara med och bidra, säger Jesper Hallén.

En varumärkesinvestering
Han framhåller att en skylt skulle kunna ses som en varumärkesinvestering och därmed också generera pengar.
– Det är så klart svårt att nämna summor, men ett sådant nytt landmärke skulle ju dra till sig uppmärksamhet.
När det gäller placeringen tycker Jesper Hallén och Olof Antonsson att Arödsberget är ett ”minst lika bra alternativ”. För dem är skylten i sig det primära, inte var den sitter.
– Parkmiljön är inte lika känslig på Arödsberget. Sedan kan en skylt där ju hjälpa till att lyfta området. De flesta vet inte ens vad det är för berg, säger Jesper Hallén.

Kan bli tillfällig
I utredningen lyfts en tillfällig skylt fram som ett alternativ, som en del av jubileumssatsningen och ”ett naturligt inslag under tiden som stadsutvecklingen sker i bland annat Frihamnen och Backaplansområdet.”
Det är något som skyltens initiativtagare också ställer sig positiva till, bland annat eftersom det är först då medborgarna kan bilda sig en ordentlig uppfattning.
– Förlagan i Hollywood var också tänkt att vara temporär, för att lyfta området när man byggde nya bostäder. Så det finns flera paralleller till centrala Hisingen, säger Jesper Hallén.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11