Det goda humöret räddar Kjell

Han är aktuell i "På spåret". Blev folkkär med rollen som Glenn i "30 grader i februari". Yrkesmässigt går livet som på räls. Värre är det privat där kroppen tar stryk av sjukdomar.

  • Publicerad 06:30, 24 nov 2018

Första gången vi bestämmer tid för att träffas ringer han och beklagar. Sjukdom. Andra gången kommer ett SMS med "Ring mig". Sjuk igen. En instudering av Molières "Den inbillade sjuke"…?

– Jag är så fruktansvärt förkyld, rosslar Kjell Wilhelmsen i telefonen, det forum som får tjäna som plats för den här intervjun.

– Jag har inte varit så här dåligt sedan jag fick cancer, fortsätter han.

51-årige Kjell Wilhelmsen har fått sin beskärda delar av sjukdomar och livets olyckliga lotter. Han förlorade sin syster för 20 år sedan och sonen Valdemar, som dog några veckor innan förlossningen hösten 2009. Han har någon månad kvar till han ska operera nacken där några kotor länge har ställt till det. Han har opererats för grå starr och gallblåsan. Lägg till att bröstcancern som drabbade honom 2015. Dagen efter att vi pratats vid ska han på mammografi, några dagar senare ska beskedet komma om han får ses som frisk.

– Det har inte funnit en smärtfri dag sedan 2015. Min sjuåriga dotter har inte haft en frisk farsa på tre år. Hon vet knappt hur det är, säger han.

– Mitt liv yrkesmässigt går som på räls. Men privat och hälsomässigt är det år helvete.

Han skrattar. Dels för det där om "på räls", han ska ju vara med i "På spåret" tillsammans med parkamraten, vännen och kollegan Eric Ericsson den här säsongen. Dels för att det goda humöret är räddningen när så mycket annat är skit.

– Förut tog jag till flaskan. Men sedan tre och ett halv år sedan har jag inte smakat en droppe. Det som räddar mig är min humor. Men all den här erfarenheten har hjälp mig i mitt yrke. Man måste kunna bottna i smärtan och kräver en roll det kan jag känna igen mig i det.

Han gör sina sista dagar med Mattias Anderssons uppsättning av "Skuggorna av Mart", Stig Dagerman-pjäsen i uppdatering, på Backa Teater, hans arbetsplats. Mattias Andersson och Kjell Wilhelmsen har följts åt sida vid sida i teaterkarriären sedan båda en gång gick kvällskurs i skådespeleri på TBV.

– Jag spelade handboll på elitnivå i Sävehof. Pajade axeln. Gick upp 20 kilo. Så var jag och såg "En midsommarnattsdröm" på Backa Teater.

Plötsligt visste Kjell Wilhelmsen vad han skulle göra. Efter att ha provat på jobb som försäljare, rörläggare, journalist, jobb i glassfabrik, reklamtecknare… Ja, listan kan göra lång.

– Det var ju skådespelare jag ville bli. Direkt efter pjäsens slut då alla gått ut gick jag och satte mig på scenen, berättar han.

Vi är nära 30 år tillbaka i tiden och han har gått en krokig väg till den folkkäre skådespelare han nu är. Folkkär, där att rollen som Glenn i TV-serie "30 grader i februari" gjorde en flitigt scenskådespelare till var mans egendom. Kjell Wilhelmsen trivs med folkligheten. Kanske just för att han rört inom så många arbetsroller på vägen.

– Min sjuåriga dotter tycker det är jobbigt. Men 16-åringen har vant sig. Hon går dessutom teaterlinjen på gymnasiet, säger han.

– Skådespelet är ett kall. Jag har haft tur som har kommit på rätt plats i rätt tid. Jag hade ju aldrig fått göra "På spåret" om det inte hade varit för rollen som Glenn.

Nu gör han och Eric Ericson sin tredje säsong i det populära programmet och de har inte varit nödbedda.

– Vi har aldrig tvekat.

Kjell Wilhelmsen

Är: uppvuxen i Partille, bor i Munkebäck. Han har norsk bakgrund. Skådespelar på Backa Teater. Fick sitt publika genombrott med rollen som Glenn i SVT-serien "30 graderi februari".

Familj: Barnen Saga 16 år, Mira, 7 år och änglabarnet Valdemar tillsammans med exsambon Ulrika (psykolog).

Aktuell: Med sin medverkan i "På spåret", som har premiär 30 november, och har precis avslutat sejouren med "Skuggorna av Mart" på Backa Teater.

Kjell Wilhelmsens Göteborgsfavoriter

Delsjön – Sisjön
Feskekôrka – Saluhallen
Halvspecial – Stekt strömming
Gamla Ullevi – Scandinavium
Bokmässan – Filmfestivalen
Spårvagn – Färja
Linnégatan – Avenyn
Håkan Hellström – Nationalteaterns Rockorkester
Järntorget – Götaplatsen
Konserthuset – Göteborgsoperan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Restaurangen som tar ton för verksamheten

Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

Dagens namn – 14 december

Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

Beslutet: Stadsdelen ska spara 66 miljoner nästa år

Nyheter Kommer påverka alla sektorer och stödfunktioner Hårda sparåtgärder står att vänta för Askim-Frölunda-Högsbo, AFH, under det stundande 2019. Stadsdelen behöver spara hela 66 miljoner nästa år.torsdag 13/12 16:00

Misstänkt handgranat var ofarlig

Nyheter Var en övningshandgranat Polisen fick under torsdagen ett larm om ett misstänkt farligt föremål i ett garage i Frölunda. Enligt anmälaren påminde föremålet om en handgranat.torsdag 13/12 13:10

Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

Dagens namn – 13 december

Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

Vi är GBG

    Vi är GBG