Samverkansgruppen. Personligen blev Mohammad El-Alti, väldigt påverkad av SD-politikerns uttalande. Foto: Lovisa Hansson

"Det gör ont i hjärtat att höra"

Efter hårda uttalanden av SD-politikern Richard Jomshof efterfrågar muslimer i Göteborg mer ställningstagande från politiskt håll. "Man gör skillnad på svenska medborgare, det skapar splittring", säger Mohammad El-Alti.

  • Publicerad 05:30, 25 mar 2021

Det gör ont i hjärtat att höra något sådant. Speciellt när det kommer från personer som har stor makt i samhället.

Det var under SVT-programmet "Sverige möts", som sändes 9 mars, som riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) uttalade sig på ett sätt som har skapat debatt. Uttalandet handlade om att han anser att islam är en "avskyvärd ideologi och religion".

– Jag kollade när han skulle förklara sig i TV4 efteråt, men det blev bara värre. Då sa han tydligt att "majoritetstolkningen av islam" är avskyvärd. Det är något som jag reagerat starkt på, säger Mohammad El-Alti, talesman Göteborgs moské.

Varför det?

– För då menar man inte de extrema, mindre grupperna, utan vanliga muslimer. Svenska medborgare som vuxit upp här, studerat och arbetar här.

För Mohammad, är det tydligt att Sverigedemokraterna inför riksdagsvalet nästa år nu skruvar upp sin retorik.

– Andra riksdagspartier har börjat närma sig dem genom att de anammat vissa delar av SD:s partiprogram. Då måste även SD bli ännu mer extrem för att skilja ut sig.

Förra veckan gick Muslimska Samverkansgruppen i Göteborg ut med ett gemensamt uttalande. Tillsammans tog de starkt avstånd från alla former av hat och förakt. "Denna typ av retorik kan förankra en oroväckande människosyn bland medborgare och leda till motsättningar människor emellan i samhället", skriver man.

Göteborgs moské är en av de moskéer och församlingar som är med i samverkansgruppen. Mohammad hoppas att fler tongivande politiker höjer sina röster i solidaritet med Sveriges muslimer.

– Statsminister Stefan Löfven nämnde att liknande uttalanden kan påverka demokratin, det tyckte jag var bra att han gjorde tydligt. Det går emot religionsfriheten och kan leda till stora motsättningar i samhället som i förlängningen bidrar till att alla inte får samma rättigheter.

Personligen blev Mohammad väldigt påverkad av SD-politikerns uttalande.

– Det gör ont i hjärtat att höra något sådant. Speciellt när det kommer från personer som har stor makt i samhället. Det blir en normalisering av islamofobi.

Är det något du märker i din vardag?

– Ja, det är det och jag tycker att det har blivit värre på senare år. För mig och min familj kan det handla om att vi måste vara väldigt medvetna om hur vi beter oss på offentliga platser. Minsta lilla misstag som mina barn gör – när de egentligen bara beter sig som barn i allmänhet – kan leda till arga kommentarer och dumheter. Det är jobbigt att inte kunna vara sig själv fullt ut, säger Mohammad El-Alti.

Foto: Skärmdump/Facebook

Muslimska Samverkansgruppen i Göteborg

Samlar 14 trossamfund och föreningar i Göteborg med omnejd.

Startades i höstas som en motreaktion mot Koranbränningarna i Malmö förra sommaren.

Förutom att lägga ut sitt uttalande på sociala medier har samverkansgruppen mejlat det till samtliga politiker i Göteborgs kommunfullmäktige.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG