Ny gäst. Den invasiva Blåskrabban har kommit till Västkusten. Foto: Wikipedia

Det nya hotet mot västkustens ekosystem

Ett nytt hot mot Västkustens ekosystem har upptäckts och det kallas blåskrabban. Larmrapporter från områden i Europa beskriver hur den invasiva krabban kunnat hittats i mängder som 100 stycken per kvadratmeter.

  • Publicerad 19:00, 29 jun 2017

Blåskrabban kommer ursprungligen från områden runt Japan, Korea och norra Kina. Troligtvis har de följt med lastfartygs barlastvatten till Europa och Amerikanska ostkusten.

– Om den trivs kan den producera upp till fem kullar på en säsong, vår egna strandkrabba förökar sig endast en gång per säsong. Problemet är att de äter nästan allt och i princip dygnet runt vilket leder till att den konkurrerar ut många andra viktiga arter som finns i våra vatten, säger Matz Berggren.

Det första fyndet av blåskrabba på västkusten gjordes år 2012 vid Hönö men nu har man nyligen hittat unga blåskrabbor och det skulle kunna tyda på att den börjat föröka sig här. En annan möjlig förklaring till de unga krabborna är att krabblarver förts upp hit från Danmark med Jutska strömmen.

– Här finns det inga djur som hotar den och vi har inga sjukdomar som skulle kunna hämma krabbans snabba spridning. Hade den varit en kommersiell art hade man kunnat fiska den men den är alldeles för liten för det. Så i nuläget finns det inget sätt att bli av med blåskrabban, säger Matz Berggren.

Han uppmanar alla som ska ut och fiska krabbor i sommar att håll utkik efter blåskrabban och skicka in bilder till honom om man fått något misstänkt på kroken.

– Det kan vara svårt att särskilja den från en vanlig krabba men skickar man en bild till mig berättar jag gärna vilken krabba man fångat, säger Matz Berggren.

Vi är GBG

    Vi är GBG