Det oväntade hotet mot robotgräsklipparen

Allt fler lägger stora pengar på robotgräsklippare. Sedan ett par år tillbaka har stölderna av de dyra hjälpredorna gått ned men nu hotar nya mörka moln vid horisonten.

  • Publicerad 06:30, 6 jun 2018

Intresset för robotgräsklippare växer i samma takt som gräset, något som försäkringsbolagen märkt av då många väljer att försäkra sin gräsklippare, för de är inte billiga.

– Det har växter något oerhört, det har kommit så många tillverkare och priserna varierar mellan allt från 10 000 och 60 000 kronor, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar i Göteborg.

Men det är inte stöldrisken som bör oroa alla robotägare för sedan de flesta utrustades med pin-kod, larm och GPS har antalet stölder fallit kraftigt upp ger Dan-Ove.

– Vi har i princip inga stölder alls av robotgräsklippare men det vi har problem med är åskan. När det är ett åskväder får vi alltid in några som förstörts av blixten och vi räknar med att vi kommer få in fler skador av den typen i takt med att fler skaffar en.

I jobbet träffar Dan-Ove många ägare till robotgräsklippare och något som de flesta har gemensamt är den speciella relation som uppstått mellan ägare och robot.

– Många döper dem och byter skal på dem så de liknar exempelvis polisbilar. Många tycker också att det är ett trevligt sällskap i trädgården, säger Dan-Ove.

Detta är något som Franz Glatzl i Askim kan skriva under på. I höstas köpte han en ny robotgräsklippare och han är väl medveten om riskerna som ett rejält oväder kan innebära för Olle, som han valt att kalla den.

– Jag kopplar ur honom direkt när jag ser att det är åska på gång och skulle vi vara i huset på Kärring ön så ringer jag och ber grannen göra det, säger Franz.

Olle har förenklat livet för Franz och ger honom nu mer tid som han kan spendera i sin ateljé och på sina tavlor.

– Olle är det bästa som har hänt, jag får massa tid över till att måla och jag kan styra och se vad han gör direkt i mobilen – han pratar med mig och jag pratar med honom, säger Franz.

Dan-Ove påpekar även att det problematiska om åskan slår ned är att alla inte märker att deras robotgräsklippare blivit skadad.

– Det är inte alla gånge de går sönder, utan de kan funka lika bra dagen efter men deras livslängd kan ha förkortats och det är svårt att kunna bevisa det för försäkringsbolaget när den väl slutar funka, säger Dan-Ove.

Se faktarutan med Dan-Oves tips för hur du på bästa sätt skyddar din gräsklippare.

Så skyddar du din gräsklippare

1. Koppla ur begränsningsslingan när du vet att det ska börja åska.

2. Koppla även av gräsklippren från nätspänningen.

3. Placera grasklipparens hus och laddstation på gråsmattans högst punkt. Står den i en svack finns risken att ansamlat vatten skadar gräsklipparen.

4. Skydda även laddstitionen från väder och vind.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG