Nu är det hög tid att vaccinerar sig mot TBE för att få ett starkt skydd till sommaren och den stundande fästingsäsongen. Foto: Mostphotos

Det våras för fästingen

Fästingsäsongen är här och det är hög tid att att vaccinera sig. – Fästingarna vaknar tidigare än vad folk tror, det krävs inte var många plusgrader, säger professor Tomas Bergström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

  • Publicerad 06:00, 20 apr 2017

Några fästingar kan faktiskt redan ha vaknat och fler kommer att vakna ju varmare det blir. Men om det kommer bli en fästingrik vår och sommar är i nuläget svårt att säga för även om vintern är över så kan vädret fortfarande påverka.

– Fästingar vill inte ha det för blött och inte för torrt så vi få vänta och se hur vårvädret kommer att bli, säger Tomas Bergström.

TBE och fästingar, två olika saker

Det är även svårt att peka ut specifika områden med mer eller mindre fästingar men det man kan se är områden där TBE-infekterade fästingar finns. Ett sådant område finns runt Svartmossen vid Sisjön och upptäcktes 2015 av Tomas med kollegor från Göteborgs universitet.

– Fästingar och TBE är två skilda saker, att fästing sprider TBE är inte lika vanligt som borelia utan TBE är kopplat till områden. Det är många olika faktorer i naturen som samverkar exempelvis har vi sett att åkersork och skogssork är kopplade till TBE infekterade fästingar, förklarar Tomas Bergström.

Dags att vaccinera sig

I dag finns det inget botemedel mot TBE men det finns vaccin och det kan man ta redan vid ett års ålder och det är högtid att ta den första dosen för att hinna få ett bra skydd för sommaren.

För att få ett skydd som håller över sommaren måste man ta två doser och mellan den första och andra dosen måste det dröja minst en månad. Men för att få ett längre skydd krävs det att man ta en tredje dos och mellan den andra och tredje dosen ska det dröja minst fem månader.

– Det är inte försent att vaccinera sig inför sommaren men det är dags att börja fundera på det, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Riskgrupper

Eftersom TBE är kopplat till geografiska områden så gäller det även riskgrupperna. Om du bör vaccinera dig kan du läsa mer om på Västar Götalandsregionens hemsida.

– TBE är en anmälningspliktig sjukdom så alla som anmäler att de blivit smittade intervjuar vi och tar reda på var de har rört sig när de blivit bitna för att få en överblick av var de TBE-infekterade fästingarna finns, säger Leif Dotevall.

Fästingar

Många tror att fästingen inte har någon naturlig fiender men ett hot mot parasiten är andra parasiter. Det finns kvalster som dödar fästinglarverna och lever av dem.

Fästingen trivs bäst i område där det finns vatten, blandskog och blåbärssris. Inte nödeändigtvis i högt gräs som många tror.

Det kan ta upp till en vecka innan en fästing sugit sig mätt på bold och släpper taget.

En befruktade vuxna fästingshonan lägger upp till 2 000 ägg under sin livstid.

Vaccin mot TBE

Vaccinerar dig gör du lättast genom att besöka din närhälsa eller vårdcentralen som du är skriven hos.

TBE-vaccinet har användts länge och är ett beprövat vaccin och medför inga alvarligare biverkningar enligt smittskyddsläkare Leif Dotevall.

Efter alla tre doser av vaccinet har man ett skydd som beräknas räcka i 3 år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG