När "Diggiloo"-turnén startar i småländska Hok 6 juli är det också startskottet på 20-årsfirandet för turnésällskapet. 26 spelställen blir det i år. Där finalen hålls ståndsmässigt i Göteborg.

– Det kommer bli skithäftigt. Det är galet att vi har hållit på i så många år, säger Patrik Krall, promotorn för "Diggiloo" sedan starten.

– Skatås tittade vi på i somras tillsammans med Göteborg & co, som vill öppna upp området för evenemang.

Sommarens turné

I dag presenterade "Diggiloo" startfältet för sommaren turné. Anne-Lie Rydé, komikern Daniel Norberg och "Idol"-vinnaren Nike Sellmar är nykomlingarna bland artisterna.

– Henne träffade jag i lördags. Normalt sett brukar väl finalen av "Idol" ligga en vecka senare än vår presentation. Men när den nu hamnade där den gjorde tänkte jag att vi skulle ha med vinnaren, säger Patrik Krall.

En av veteranerna

Jessica Andersson är en av veteranerna i sommarens "Diggiloo". Ja, så till den milda grad att grundaren av "Diggiloo", Lasse Holm, har gett henne ett smeknamn.

– I somras var 16 gången jag var med. Så i sommar blir det 17. Lasse Holm gav mig namnet Mamma Diggiloo för några år sedan. Jag tycker att det stämmer in rätt bra på mig, säger hon.

– Jag tar gärna på mig mammarollen när vi åker med "Diggiloo". Jag vill att alla ska må bra. Det brukar ju också vara så att nära vi repat in alla låtar, så kan jag inte bara mina texter utan alla andras. Så det är bara att komma till mig för att fråga om hjälp.

Speciellt år

Nästa år är inte bara speciellt för Jessica Andersson med "Diggiloo"-turnéns 20-årsjubileum.

– Nästa år firar jag 20 år som artist och nästa höst blir jag 50. Så det bir mycket att fira, säger hon som nu funderar på en speciell show i oktober och november där hon hoppas inkludera Magnus Bäcklund, som hon ju hade Melodifestivalvinnaren Fame med.

– Så jag ser fram emot nästa år på många sätt.

Självklart

Det gör också Göteborgsartisten Liamoo, som nästa år får för förtroendet igen av "Diggiloo". Han var en av artisterna i somras och trivdes i sällskapet.

– Det kändes självklart att tacka ja. Det var väldigt kul senast. Då var det ju, som nybörjare mycket att ta in. Nu vet jag mer vad det handlar om.

Han överraskades positivt över publikens respons.

– Ja, att folket tog emot mig. Det var viktigt för mig. Det fanns många äldre i publiken som visade sin uppskattning. Det var en ära att åka med "Diggiloo" och besöka alla vackra platser i Sverige. Att nu få komma till min hemstad med turnén är stort.

Tar med familjen

Liamoo blev pappa förra året och hade med sin dotter på turnén i somras. Nästa år är det dags igen.

– Hon kommer bli en riktig "Diggiloo"-bäbis. Det är viktigt för mig att få ha med min familj. "Diggiloo" är väldigt tillåtande med det. Alla är välkomna, säger han som just nu laddar på sitt eget sätt för sommarens hårda turnéliv.

– Ja, jag håller på med 16 weeks of hell. jag är halvvägs, men har redan gått ned tio kilo. Tidigare har jag tränat on off. Men med 16 weeks of hell har jag ett program att förhålla mig till hur jag ska träna och vad jag ska äta.

Så du kommer visa upp ditt six pack i sommar?

– Du, det har redan kommit. Men det har varit kul att testa mig själv i den här disciplinen.